Tijd voor Taart!

June 17, 2007

Naast de aardbeien-ricottacake met witte chocoladeglazuur en appeltaart die ik allebei wel eens eerder heb gemaakt, heb ik deze week ook rijstevlaai (Tarte de Riz) gemaakt! Ik heb dit altijd het lekkerste stukje gebak gevonden, maar ik had het nog nooit zelf gemaakt. Ik vond het heel erg leuk om te doen en het smaakte ook heel goed; ik zou er de volgende keer alleen wat verse vanille in doen. Hij was naar mijn smaak nét niet zoet genoeg en een snufje vanille might do the trick. We gaan het eens uitproberen. Maar het recept dat ik nu heb gebruikt en het resultaat, is als volgt:

rijstevlaaijpg.jpg

Ingrediënten:
– 300 gram gistdeeg (zie hieronder voor de bereiding daarvan)
– 1,5 liter melk
– 170 gram pap-/desertrijst
– 155 gram suiker
– boter
– 6 eieren
– 10 gram custardpoeder

Bereiding:
1. (Dit kan je ook een dag van te voren doen, zelfs aan te raden.) Doe de rijst in een zeef en spoel hem goed af onder de kraan. Breng de melk aan de kook en voer hier al roerende de rijst bij en 125 gram suiker. Zet het vuur heel laag en laat de rijst in ongeveer 1 uur gaar worden. Leg enkele klontjes boter op de rijst en laat deze geheel afkoelen.
2. Rol het deeg uit tot het groot genoeg is voor de vorm en bekleed de vorm met het deeg. Roer 6 eidooiers los en roer ze door de koude rijst. Roer de custardpoeder met een beetje water aan en doe dit bij de rijst.
3. Klop de 6 eiwitten met 30 gram suiker zeer stijf. Als de vlaaibodem voldoende gerezen is, voor 2/3 met de rijst vullen. Spatel de geslagen eiwitten door de rest van de rijst en vul hiermee de vorm uit.
4. Zet de vlaai onder in een oven van 200 graden. Bak de vlaai in 30 minuten gaar. Als hij afgekoeld is, kan je hem eventueel nog opmaken met slagroom en chocoladeschaafsel.

rijstevlaai-stukjpg.jpg

Zo maak je het gistdeeg voor de vlaaibodem:

Ingrediënten:
– 200 gram bloem
– 20 gram roomboter
– 20 gram suiker
– 15 gram gist
– 1 mespuntje zout
– 1,2 dl melk

Bereiding:
1. Zeef de bloem en leg het in een bergje op de werkbank. Maak er in het midden een kuiltje in.
2. Verwarm de melk tot lauwwarm en week de gist in een gedeelte hiervan. Voeg dit bij de bloem, evenals de boter, suiker en de rest van de melk. Kneed er het deeg van. Voeg het zout toe en kneed dit er goed door.
3. Kneed het deeg goed tot het volkomen glad is. Laat het dan afgedekt een half uur rijzen.
4. Kneed het opnieuw en rol het deeg uit zodat het in de vlaaivorm past. Bestrijk een vlaaivorm met boter, leg er het deeg in en prik de bodem op vele plaatsen in met een vork.
5. Verwijder het deeg dat over de rand van de vorm hangt. Laat het nu weer in de vorm een half uur rijzen. Het is nu gereed om gevuld en gebakken te worden.

Reacties 2

 • Oma de B

  Hallo lieve Regina (en Marc),

  Wat knap van jullie dat jullie dit allemaal voor elkaar krijgen. Ikzelf ben niet meer zo ondernemend op kookgebied. Ik zou nog heel wat van jullie kunnen leren! Dit heeft echter weinig zin om voor 1 persoon nog zoveel moeite te doen.
  Leuk dat jullie koken samen zo leuk vinden en dat het ook (meestal) zo goed lukt. Graag tot ziens zaterdag 23 juni bij het etentje dat ik iemand anders klaar laat maken. Ik hoop dat het dan ook goed mag smaken!!

  Heel veel liefs en groeten,
  Oma de Bruijn

 • reginarosa

  Ah, wat een lieve en leuke reactie; wat leuk dat u hier ook wat achter wil laten! Ik kijk al erg uit naar volgende week (en volgens mij ben ik niet de enige): dat komt vast helemaal goed. Wie weet doen wij er nog wat inspiratie op. Het belangrijkste is wie we er gaan vieren en op wie we een glas zullen heffen, natuurlijk! Tot dan en veel liefs terug, Oma de Bruijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *