Primeur van drie gangen!

June 3, 2007

Vrijdagavond hadden we gasten te eten en we vonden het wel leuk om ‘uit te pakken’ met drie gangen. Dit is onze menukeuze geworden: Als vooraf de spinaziesoep die ik ook gemaakt heb bij het kerstdiner, als hoofdgerecht Gevulde aubergines (met gebakken aardappels met rozemarijn) en als nagerecht een Trifle. (met foto’s!) Hieronder is het hoe en wat te lezen:

Spinaziesoep, voor 4 personen:

Ingrediënten:
– 25 g boter of margarine
– 1 ui, gehakt
– 300 g verse spinazie
– 6 dl groentebouillon
– 1 middelgrote aardappel, geschild en in dunne plakken
– sap van halve citroen
– 2 dl halfvolle melk
– zout en peper
– 2 hardgekookte eieren, voor de garnering

Bereiding:
1. Verhit de boter of margarine in een zware pan. Fruit de ui op een matig vuur glazig. Voeg de spinazie toe en laat deze onder voortdurend roeren slinken.
2. Voeg de bouillon, aardappel, het citroensap en naar smaak zout en peper toe. Kook het mengsel, half afgedekt, 10-12 minuten op een matig vuur tot de aardappels gaar zijn.
3. Laat het mengsel licht afkoelen en pureer het met een staafmixer glad. Doe de puree in een schone pan. Voeg de melk toe en verwarm de soep zachtjes. Laat hem niet koken. Schep de soep in voorverwarmde borden.
4. (Naar (goed!) idee van Marc) Schil de eieren en snijd ze in vieren. Verdeel steeds 2 kwarten ei over de soep. Ziet er leuk uit en past qua smaak ook perfect bij de soep.

Gevulde aubergines, voor 4 personen:

Ingrediënten:
– 2 aubergines
– 5 el olijfolie
– 2 uien, fijngehakt
– 3 teentjes knoflook, fijngehakt
– 6 rijpe tomaten, fijngehakt
– 1 tl gemalen kaneel
– peper en zout
– flinke hand peterselie
– 5 dl tomatensap
– volle yoghurt

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Hol de helften: snijd het vruchtvlees er met een scherp mesje uit, maar laat een rand van ongeveer 1 cm zitten. Zo heb je vier uitgeholde aubergines. Hak het vruchtvlees fijn.
2. Verhit 4 el olie in een koekenpan en bak het fijngehakte vruchtvlees met de uien en de knoflook zacht en gaar. Voeg de tomaten en eventueel vrijgekomen sap toe en roer alles door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en voeg de kaneel toe. Laat het mengsel op het vuur staan tot het redelijk droog is en roer dan de peterselie erdoor.
3. Vul de auberginehelften met het mengsel en leg ze in een grote ovenschaal. Schep het tomatensap naast de aubergines – zo voorkomt u dat de aubergines uitdrogen tijdens het bakken. Sprenkel de resterende olie erover.
4. Zet de schaal 1 uur en 10 min. in de oven. Het vruchtvlees moet nu zacht aanvoelen en de vulling moet bovenop iets bruin zijn. Besprenkel de aubergines met een beetje van het tomatensap. Serveer er de volle yoghurt bij om er bovenop te scheppen.
Dit gerecht is lekker met gebakken aardappels in de schil met verse rozemarijn.

En dan nu, de Trifle!

trifle1jpg.jpg

Ingrediënten:
– 4 plakken roombotercake
– 3 el Madeira (of evt. zoete sherry)
– 250 g frambozen
– 4 eieren
– 2 el tafelsuiker
– 2 el bloem
– 5 dl melk
– halve tl vanille-essence
– 1,3 dl slagroom, stijfgeklopt (of slagroom uit een bus)
– 3 el geroosterd amandelschaafsel, voor de garnering
– frambozen en gehalveerde aardbeien, voor de garnering
– 3 blokjes pure chocolade, fijngehakt, voor de garnering

Bereiding:
1. Leg de plakken cake onder in een kom en besprenkel ze met de Madeira. Verdeel de frambozen erover en druk ze met de bolle kant van een lepel licht in de cake. Laat een paar frambozen heel.
2. Meng in een kom de eieren, suiker en bloem. Verhit de melk in een pan en schenk de warme melk bij het eimengsel. Roer goed en schek het geheel terug in een schone pan. Verwarm de vla op middelhoog vuur tot de vla kookt en zo dik is dat hij aan de bolle kant van een lepel blijft hangen. Roer de vanille-essence erdoor, dek de pan af met huishoudfolie en laat de vla afkoelen.
3. Schenk de afgekoelde vla over de frambozen en laat het dessert opstijven in de koelkast; het zal iets steviger worden. Schep de stijfgeklopte slagroom over de trifle en leef u uit bij het garneren: gebruik het amandelschaafsel, frambozen, aardbeien en chocolade. Zet de trifle in de koelkast tot u hem opdient.

trifle2.jpg

Reacties 3

 • J&A

  Wat een mooie trifle zeg!
  We kennen dit lekkere nagerecht alleen kant en klaar uit de koeling bij de Tesco. Dat smaakt ook wel lekker maar jullie versie ziet er toch heeeeeel wat lekkerder en feestelijker uit.
  De foto’s zeggen meer dan duizend woorden. Je hoeft niet te zeggen dat het lekker was, dat kun je zo wel zien!

  Liefs, J&A

  PS: worden de foto’s nog steeds met de HP gemaakt of met Marc zijn supersonische mobieltje?

 • Judith

  mmm, ik ben niet zo’n zoetliefhebber, maar volgens mij zou dit er wel in gaan!!!

  Liefs Judith

 • reginarosa

  Dan wil ik ‘m in augustus in Engeland ook eens uit de koeling proeven! Dan kan ik vergelijken, haha. Ik ben nooit zo goed in toetjes en maak ze normaal ook niet zoveel, maar het is ontzettend leuk om te doen en ben van plan het dus ook veel vaker te gaan doen. En de foto’s zijn inderdaad wel geslaagd (dankzij Marc!); ik vind het mooi dat de vruchten zo goed uitkomen. En inderdaad, dan snoep je die er bijna vanaf en kan je wel zien dat het lekker was. Ze worden nog steeds met de HP gemaakt!

  En hihi, Judith, dat is dan een nóg groter compliment 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *