Gentse Stoverij

May 30, 2007

Met wat omleidingen hebben we hiermee hopelijk iets smakelijks gecreëerd. Ons huisgenootje heeft het vorige week al op en vond het best smaken; vanavond gaan wij het zelf proberen. In onderstaand recept wordt wel duidelijk waarom we wat aanpassingen hebben moeten doen. Het recept is – omgerekend van het originele recept – geschat op 3 á 4 personen:

Ingrediënten:
– 1 flesje donker Belgisch Bier (bijvoorbeeld Westmalle Dubbel trappist)
– 250 g schouderkarbonade
– 500 g riblappen
– 3 kleine uien
– 1 teen knoflook
– 1 smalle winterpeen
– 50 g boter
– 1 laurierblad
– 4 takjes tijm (of 4 tl gedroogde)
– 1 sneetje witbrood
– 1 tl scherpe mosterd
– 2 el rinse appelstroop

Bereiding:
1. Bier op kamertemperatuur laten komen. Stukjes bot uit karbonade snijden. Beide vleessoorten in blokjes snijden. Ui grof hakken. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Winterpeen schrappen, wassen en in plakjes snijden.
2. In braadpan of grote koekenpan boter smelten. Vleesblokjes al omscheppend rondom bruinbakken. Vlees uit pan op schaal scheppen. In achtergebleven bakvet uien fruiten. Winterpeen, knoflook en kruiden toevoegen en nog 2 minuten meebakken.
3. Vleesblokjes weer in pan leggen. Bier langs rand van pan bij vlees schenken en aan de kook brengen.
4. Brood besmeren met mosterd en appelstroop. Korstjes eraf snijden en brood in blokjes snijden. Broodblokjes door vlees scheppen. Deksel op pan leggen en vlees in ca. 2 uur gaarstoven, af en toe omscheppen. En dáár komt onze aanpassing. Het vlees was na 2 uur stoven nog bij lange na niet gaar als stoof. Het was nog taai en stug. We hebben het uiteindelijk zo’n 6 uur moeten stoven – met een aantal keer het toevoegen van water – voordat het een beetje smakelijk werd. Niet echt een milieuvriendelijk recept, dus. Voor serveren laurier en tijm verwijderen (dat laatste geldt natuurlijk niet als je de gedroogde variant hebt gebruikt) en gerecht op smaak brengen met peper en zout.

Wij gaan het vanavond dus proberen en koken er daarbij aardappels in de schil en verse worteltjes bij. Ik zal nog laten weten of het wel of niet geslaagd was!

Reacties 3

 • reginarosa

  Nou, het was wat mij betreft absoluut de moeite en de tijd waard: Ik vond ‘m verrukkelijk. Het vlees was heerlijk mals en er zat lekker veel smaak aan de stoof. Jeej!

 • J&A

  Zo zie je maar dat smaken kunnen verschillen. Jullie huisgenoot vond het wel aardig maar was er niet zo enthousiast over. Fijn dat jij (en Marc??) het wel lekker vond.
  Nu is het natuurlijk wel zo, dat je met 6 uur stoven een schoenzool nog wel lekker mals kunt krijgen!!!!

  Liefs, J&A

 • reginarosa

  Marc was er ook iets minder enthousiast over dan dat ik was, maar misschien kan hij dat beter zelf vertellen 😉 Maar dat smaken verschillen, dat staat vast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *