In Belgische Sferen

May 11, 2007

Omdat we daar vast ook nog een keer naartoe gaan, maar vooral omdat het ons al een tijdje leuk leek om dit gerecht te maken. En wat bleek: Het was niet alleen leuk, maar het was ook nog eens lekker! Ik had al eens eerder waterzooi op, in een restaurant. Toen ik het bestelde, had ik géén idee wat het was. Het was toen een waterzooi met Fruits de Mer en ik vond het heel erg lekker. Nu dus ‘onze’ variant en we hoefden ons er tegenover het restaurant absoluut niet voor te schamen. Ik heb weer heerlijk gegeten! Hier het recept voor Gentse Waterzooi, voor 2 personen: (houd in de gaten dat we grote eters zijn (a))

Ingrediënten:
– 175 g krieltjes
– 2 stengels bleekselderij
– 1 kleine winterpeen
– 1 dunne prei
– 1 el citroensap
– 2 kippenbouillontabletten
– 2 kipfilets
– 200 ml creme fraiche
– half zakje verse selderij, fijngehakt

Bereiding:
1. Bleekselderij in stukken en vervolgens in flinterdunne reepjes snijden. Schil van de peen schrappen. Prei in de lengte halveren en schoonspoelen. Prei en peen in even grote stukjes als de bleekselderij snijden.
2. In pan 1 liter water met het citroensap aan de kook brengen. Bouillontabletten erboven verkruimelen. Kipfilet in drieën snijden. Vuur laagdraaien, creme fraiche door bouillon roeren en kip hierin ca. 5 minuten gaar pocheren. (= gaar maken door de bouillon nét niet te laten koken.)
3. Krieltjes en groentereepjes toevoegen en nog 3 min. zachtjes meekoken. Waterzooi op smaak brengen met peper. Na het opdienen van de waterzooi in diepe borden, bestrooien met selderij.

En om een lekkere maaltijd goed af te maken, hebben we kaneelroomijs na gegeten. Ha!

Reacties 2

 • J&A

  Was het echt lekker? Alleen de naam al; zooi!
  We kunnen het ons bijna niet voorstellen omdat we dit gerecht “life” in Gent gezien hebben. Het zag er toen uit als een soort dikke kippensoep! Maar, zoals met elk gerecht, zijn er natuurlijk vele variaties mogelijk op een thema.
  Het kaneelijs spreekt ons in ieder geval erg aan.

  Liefs, J&A

 • mensch

  Het is eigenlijk meer dunne kippensoep, kippenbouillon met veel groenten & krieltjes in dit recept eigenlijk. Erg lekker in ieder geval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *