Sidekick van de Curry Meester

May 1, 2007

Gisteren heeft Marc zijn koninklijke lamscurry gemaakt en zo verrukkelijk ziet dat er nou uit:

lamscurry.jpg

We wisten al dat dit smullen zou zijn en toch heb ik er nog twee bijgerechten bij gemaakt om het nog wat completer te maken. We waren een beetje bang dat misschien niet iedereen van de pittigheid van de curry zou houden, en deze raita en chutney zouden dat eventueel wel kunnen blussen (net als de Papadum die te zien is op de foto (gewoon van Pataks) en Naan als je dat kunt krijgen; onze Appie had ‘m niet.) Hieronder de recepten:

raita_chutney.jpg

Raita: (voor bovenstaande hoeveelheid)
Ingrediënten:

– 1 komkommer
– 300 g Griekse yoghurt
– 2 teentjes knoflook
– 3 el fijngesneden munt (die had onze Appie ook niet, dus heb ik er 4 theelepels mint sauce in gedaan)
– 1 el fijngesneden koriander

Bereiding:
1. Snijd de komkommer in piepkleine stukjes (als je een rasp hebt, kan je die gebruiken.)
2. Meng de komkommer met de yoghurt, knoflook, munt en koriander en breng de raita op smaak met zout en peper.

Mango Chutney:
Ingrediënten:

– 2 mango’s
– 1,5 ui
– 1 Spaanse peper
– 75 g rozijnen
– 1 tl mosterdpoeder (ik heb er 1 flinke theelepel verse mosterd doorheen gedaan)
– 1 tl gemberpoeder
– zout
– 125 g bruine suiker
– 1 dl azijn

Bereiding:
1. Snijd de mango in kleine stukjes, hak de ui en snijd de Spaanse peper klein. Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
2. Verwarm de azijn en los er de bruine suiker in op. Voeg hier met de mango, ui, Spaanse peper en rozijnen wat zout, de mosterdpoeder en gemberpoeder aan toe. Roer alles goed door elkaar en kook het mengsel tot het gebonden is.
3. Giet de eenmaal afgekoelde chutney in goed schoongemaakte potjes en sluit die goed af.

Reacties 2

  • J&A

    Een variatie op een bekend spreekwoord: na gedane arbeid is het goed eten!
    Dat hebben wij dan ook gisteren mogen ervaren. De curry was zacht van smaak met de juiste pittigheid. De bijgerechten waren voortreffelijk. Het voor de zekerheid aangeschafte potje chutney had gewoon dicht kunnen blijven. Deze hete bliksemsaus is goed om chips te dippen. Onze voorkeur ging toch uit naar de “home made” chutney en de lekker frisse raita! Een koninklijk maal op een koninklijke dag!

    N.B. Subtiel detail achteraf is natuurlijk toch het oranje bord!

    Voor herhaling vatbaar!!

    Veel groeten, J&A

  • reginarosa

    Ja, hahaha! Dat bord! Daar had ik nog helemaal niet bij stil gestaan!

    Heel erg bedankt voor de leuke complimenten, ik heb er zelf ook heel erg van genoten. Lieve recensie van jullie, leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *