Er is er één jarig….

April 24, 2007

Afgelopen zondag heb ik voor twee taarten gezorgd. Er was een glas op iemand te heffen, en hoe! En voor al ook: op wie! Daar hoort natuurlijk taart bij, het liefst zelf gebakken. En dat is precies wat ik heb gedaan. Hieronder zie je het resultaat en de recepten. Ik heb ze zelf ook allebei geproefd en ik vond ze héérlijk!

Allereerst, de Cheesecake:

cheesecake.jpg


Ingrediënten:
– sap van een halve citroen
– 90 g custard poeder
– 1 theelepel bakpoeder
– 2,5 zakjes vanille suiker
– 1 kilo kwark
– 4 eidooiers
– 1 ei
– 1 pak Bastogne koeken
– 200 g roomboter
– 300 g witte basterdsuiker

Bereiding:
1. Bastogne koeken compleet verkruimelen op de bodem van een ingevette bakvorm (ik heb er één van 24 cm doorsnede gebruikt)
2. Boter 1,5 minuut in een schaaltje in de magnetron laten smelten
3. Doe de boter in een beslagkom en voeg de basterdsuiker en de vanille suiker erbij
4. Voeg hier de eidooiers en het ei aan toe. (de eidooiers krijg je door een ei boven een kommetje te breken en de dooier om en om in de schaal te laten glijden, zodat het eiwit er uit loopt. Wonder boven wonder ging dit bij mij in één keer goed, dat had ik niet verwacht!)
5. Doe het sap van de citroen, de custard poeder, het bakpoeder, en de kwark erbij en roer dit goed door, zodat er een egaal gele substantie ontstaat.
6. Giet het mengsel op de Bastogne bodem en zet de taart 40 minuten in de oven op 170 graden. Bij een hete lucht oven zet je hem 20-25 minuten in de oven. Wij hebben zelf een gas oven en daar heeft hij wel meer dan een uur in gestaan. Ik heb, om te bepalen of ik hem eruit kon halen of niet, ernaar gekeken dat het kwarkmengsel een beetje vast van vorm werd.

Vervolgens, altijd veilig en meestal – in het geval van zondag wel, in ieder geval – een succes: Appeltaart! Maar dan niet uit een pakje.

appeltaart.jpg

(Zie op de achtergrond een aangesneden stukje Cheese Cake)

Ingrediënten:
– 300 g zelfrijzend bakmeel
– 200 g roomboter
– mespuntje zout
– 160 g witte basterdsuiker
– 1 zakje vanille suiker
– 1 ei

– 1 kilo appelen (ik heb Goudreinet gebruikt)
– 1 eetlepel citroensap
– 40 g suiker
– 2 theelepels kaneel
– 50 g rozijnen
– 2 eetlepels paneermeel

– bloem voor het uitrollen van het deeg
– boter voor het invetten van de bakvorm (wederom heb ik er één van 24 cm doorsnede gebruikt)

Bereiding:
1. Doe het zelfrijzend bakmeel, het zout, basterdsuiker en vanillesuiker in een kom.
2. Snijd de boter in kleine stukjes met een mes en meng ze met twee messen door het bakmeel.
3. Doe het ei in een kopje en klop het los. Voeg 3/4 deel van het losgeklopte ei toe.
4. Spoel je handen onder koud stromend water af, afdrogen en kneed er met koele handen vlug een samenhangende, gladde deegbol van. Laat het deeg nu ongeveer 30 min. koelen.
5. Was de appels, schil ze, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
6. Snijd de appels in dunne plakjes en bedruip ze meteen met het citroensap.
7. Meng in een kom de appelschijfjes met citroensap, 40 g suiker, de kaneel, 50 g rozijnen goed door elkaar.
8. Smeer de springvorm in met boter.
9. Verwarm de oven voor op 175 graden.
10. Haal het deeg uit de koelkast (waar het 30 min. in heeft gelegen) en kneed het nogmaals even door.
11. Houd 1/5 deel van het deeg achter. Dit is voor de bovenkant.
12. Bestrooi het werkvlak met bloem en rol het deeg daarop tot een grote plak. Uit deze plak steekt je met de springvorm een cirkel. Hiervoor is ongeveer de helft van het overgebleven deeg nodig.
13. Maak van de andere helft 2 rollen van gelijke dikte.
14. Leg de plak op de bodem van de springvorm en prik er met een vork gaatjes in. Leg de rollen langs de rand en druk ze stevig aan.
15. Bestrooi de bodem met paneermeel en doe het appelmengsel in de vorm.
16. Maak van het achtergehouden deeg ongeveer 14 dunne rolletjes van ongeveer 0,5 cm.
17. Druk de bovenkant van de deegrand wat plat (de deegrand moet net iets hoger zijn dan het appelmengsel) en leg de dunne deegrolletjes in een ruitjespatroon over de vulling. Druk de uiteinden op de deegrand vast.
18. Bestrijk de rolletjes met het overgebleven ei.
19. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 70 min. gaar.

Reacties 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *