Do this at home.

April 16, 2007

Geïnspireerd door een Pub vlakbij London en met een beetje hulp en inspiratie van een bestaand recept, heb ik dit vanavond op tafel weten te zetten: Moussaka met Lamsgehakt. Ik ben dus via meerdere wegen geïnspireerd, maar dit heb ik er zelf van weten te maken:

Ingrediënten:
– 2 uien
– 3 teentjes knoflook
– 350 g Lamsgehakt
– 2 blikjes tomatenpuree (a 140 ml)
– 1,5 tl kaneelpoeder
– 2 tl tijmblaadjes
– 2 aubergines
– 200 g geraspte kaas
– stokbrood

Bereiding:
1. Oven op 200 graden voorverwarmen. Uien en knoflook pellen en snipperen. In koekenpan met antiaanbaklaag het gehakt rulbakken. Ui en knoflook meebakken.
2. Tomaten puree toevoegen en 1 min meebakken. Kaneel, tijm, zout, peper en 200 ml water toevoegen en saus 5 min. verwarmen.
3. Aubergines schoonmaken en in plakken snijden. Aubergineplakken 1 min. in kokend water met zout koken. Afgieten en uit laten lekken.
4. In ovenschaal helft van Aubergine leggen. Afdekken met gehaktmengsel en rest van Aubergine. Met kaas en nog een beetje tijm bestrooien en in midden van oven in 30 min. gaarbakken.
5. Laatste 10 min. brood in oven mee afbakken. Moussaka met stokbrood serveren.

En last, but absolutely not least: Tijdens ons bezoekje aan London met Pasen, hebben we bij de Sainsbury’s potjes mint-saus meegenomen omdat dat in de Pub ook bij de Moussaka werd geserveerd. Dat hebben we er nu ook bij gegeten en het zou al lekker zijn geweest, maar dit maakte het lekker met een +. Omdat dat hier niet verkocht wordt, is het misschien een idee om naast de hierboven genoemde kruiden, ook wat verse mint te snipperen en toe te voegen. Misschien is dat sowieso al geen misplaatst idee. We vonden het alledrie zo lekker dat ik het nog wel eens zal maken en dan zal ik dat eens gaan proberen.

Eet lekker allemaal en veel kookplezier!

Reacties 5

 • Anonymous

  Waarom krijgen wij telkens weer het idee dat jullie elke avond een feestje hebben daar op 3-hoog!
  Of zou dat gewoon komen omdat het ‘sappig’ geschreven is en het daarom altijd meer/beter lijkt dan wat jezelf op je bord krijgt? Gebakken aardappelen, sla en vissticks of een ei komt toch heel anders over dan Moussaka met lamsgehakt en stokbrood!
  Op Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Moussaka) zagen wij dat jullie de Griekse variant hebben gemaakt. Was dit nu hetzelfde als bij ‘the Owl” of zaten hier stukje lamsvlees in?
  Toch ook best bijzonder is het feit, dat één van de tafelgenoten normaal gesproken niets van gehakt moet hebben. Maar ja, met liefde klaargemaakt en met Britse mintsaus blijkt alles goed te kunnen smaken.
  Weer een recept voor ons erbij om eens uit te gaan proberen. Voorlopig beperken we dit maar tot de weekenden want in de week komt het daar toch niet van!

  Veel groeten en eetplezier van J&A.

  PS: moeten we deze zomer nog een aanhangwagen mintsaus voor jullie meebrengen?

 • Judith

  Sainsburry’s mint? nee nog nooit van gehoord, maar ik weet dat er op Schouwburgplein een typisch Engels delicatessewinkeltje zit. Ze hebben er veel lekkernijen en ook van die leuke cadeautjes zoals knuffeltjes van Winnie the Pooh en natuurlijk de heerlijke echte Engels thee niet te vergeten.
  Nou ja, ik denk dat je daar eens binnen zou moeten lopen. En hebben ze dit mintgoedje niet, dan hebben ze vast wel een lekker alternatief.

  Groeten Judith

 • Pepijn

  Ik heb hem net gemaakt! Maar wel heel anders: er was nergens in het winkelcentrum lamsgehakt te krijgen… dus ik heb gewoon rundergehakt genomen. En ik heb munt erbij gedaan, dat was lekker en contrasteerde op een aparte & aangename manier met de kaas. Diana & ik hebben ervan zitten smullen. Dank je voor dit recept! 🙂

 • reginarosa

  Haha, maar het ís hier ook elke avond een feestje, J&A!
  Ik weet nog dat er in de Pub op de menukaart ‘minced lamb’ stond en dat is lamsgehakt. We hebben het dus een beetje geprobeerd na te maken en Marc zei dat het zo smaakte als in de Pub. En ik was daar best trots op, want ik stond er alleen mee in de keuken (vaak doen we alles gezellig samen) En het is inderdaad bijzonder: Lamsgehakt gaat er in als zoete koek! Het is ook een heel andere smaak dan runder- en/of varkensgehakt, eigenlijk niet zo goed te vergelijken.
  Ik wens jullie ook veel kook- en eetplezier!! En we zullen zien hoe ver we komen met de potjes die we uit London hebben meegenomen en hoe lang we daarmee doen!

  Ju, wat leuk van dat zaakje!!! Ik wist helemaal niet van het bestaan af. Het klinkt alsof het wel het uitje waard is! Ben je er nog geweest?

  Pepijn, ik ben blij dat jullie het lekker vonden (daar gaat het uiteindelijk om) maar de munt was er juist vanwege de lam in verwerkt. Die smaken gaan echt heel erg goed samen; een gouden combinatie. Dus mij lijkt het zo een beetje apart. Maar gelukkig vonden jullie het lekker. Enne, probeer eens een Islamitische slager 🙂 Have fun!

 • Pepijn

  Tot mijn niet geringe verbazing is er in de twee winkelcentra hier geen islamitische slager te vinden, hoewel ik toch flink wat moslims onder mijn buren heb… AH bood wel halal vlees aan, maar daar zat alleen lamshoarma en lamburgers bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *