Twee Keer Koken met Kip!

March 23, 2007

Speciaal voor de Chick-liefhebbers dit keer twee kip-recepten. Gisteravond mijn favoriet van de twee (ook wel wat ingewikkelder; dat bleek) : Kip en Broccoli-Lasagne. Onderstaand recept is voor vier personen, maar bij ons ging het met z’n drietjes weer nagenoeg helemaal op. Ik vond dit recept echt weer heel lekker en vind dat iedereen het een keertje moet hebben geprobeerd, al is het maar vanwege de uitdaging:

Ingrediënten:
– 900 ml halfvolle melk
– 2 bosuitjes, in ringetjes
– 2 stengels bleekselderij, in plakjes
– 2 laurierblaadjes
– 100 g broccoliroosjes
– 2 el zonnebloemolie
– 1 ui, fijngesneden (ik heb er 2 in gedaan)
– 1 knoflookteentje, fijngesneden (ik heb er 3 in gedaan)
– 150 g champignons, in plakjes
– 2 courgettes, in plakjes
– 3 el margarine
– 3 el bloem
– 120 g belegen kaas, geraspt (ik heb er 150 g in gedaan)
– 400 g gaar kippenvlees, in blokjes (ik heb kipfilet gebruikt, die ik heb opgebakken)
– versgemalen zwarte peper
– 170 g lasagne verdi

Bereiding:
1. Doe de melk, bosuitjes, bleekselderij en laurierblaadjes in een kleine pan en breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de smaken 20 minuten in elkaar overgaan. Blancheer de broccoliroosjes in een pan met kokend water 2 minuten. Laat ze goed uitlekken en houd de groente apart. Verhit de olie in een braadpan en smoor ui, knoflook, champignons en courgette hierin 5 minuten tot zacht.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de margarine en bloem in een pan en giet de melkoplossing erbij door een zeef. Breng dit aan de kook en laat alles 3 minuten al roerend zachtjes koken. Houd 275 ml saus apart en roer 60 g kaas, het uienmengels, de broccoli, kip en peper door de resterende saus.
3. Lepel de helft van het kipmengsel in een ondiepe ovenschaal. Verdeel hier de helft van de lasagnavellen over. Dek deze laag af met kip en vervolgens weer met lasagne. Giet er de nu resterende saus uit de pan over en bestrooi de lasagne met de rest van de kaas. Bak de lasagne in 45 minuten gaar en goudbruin in de oven.

Woensdagavond heb ik ook in Nijmegen voor drie gekookt, waarbij het recept voor oorspronkelijk vier ook helemaal tevreden op ging. Het lijkt me een gerecht dat in de zomer ook heel lekker zou kunnen zijn. Dit is het recept:

Stamppot Rauwe Spinazie met Kip

Ingrediënten:
– 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
– 1 grote ui, gesnipperd
– 25 g boter
– 1 el milde kerriepoeder
– 4 kleine kipfilets
– 50 g amandelschaafsel
– 125 ml kookroom (flesje á 250 ml, AH)
– 600 g panklare spinazie (al heb ik er, al mijn energie en moeite ten spijt, zelf maar 300 g in weten te verwerken)

Bereiden:
1. Aardappels in ca. 20 min. gaarkoken. Ui in boter glazig bakken, kerriepoeder 1 min. meebakken. Kipfilets inwrijven met zout en peper en tussen ui leggen. Kip in 10 min. rondom bruin en gaar bakken.
2. In droge koekenpan amandelschaafsel goudbruin roosteren. Kookroom zachtjes verwarmen.
3. Aardappels afgieten en met warme kookroom tot puree stampen. Uimengsel met bakvet en helft van amandelschaafsel door puree mengen. Spinazie in gedeelten door puree scheppen. Stamppot op laag vuur nog even verwarmen, zodat spinazie iets slinkt. Op smaak brengen met zout en peper.
4. Kipfilets in plakjes snijden. Stamppot over vier borden verdelen en plakjes kip erop leggen. Garneren met rest van amandelschaafsel.

Geniet ervan en veel kook- en eetplezier!

Reacties 2

  • Pepijn

    Hmm, die eerste klinkt idd erg lekker! Maar mijn god, wat een recept… misschien iets voor morgenavond of zondag avond, maar beter als ik dit in portefeuille houd voor gasten 😉

    Die tweede wás iig erg lekker 🙂 Gisteren heb ik overigens het laatste plakje kipfilet opgesneden (en uitgebreid gekruid met olie, kerrie, zout en peper) en met een halve ui, knoflook, koksroom en de resterende spinazie helemaal meegebakken: dan is 300 gr. ineens erg weinig. Maar ik had wel een lekkere kip-spinazieprut, waarbij gebakken aardappelen heerlijk smaakten.

  • reginarosa

    Ik kan me moeilijk voorstellen hoe dat eruit zou hebben gezien, hihi! Maar als het maar heeft gesmaakt, daar gaat het om 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *