Jaar: 2016

Twijfelaartje

June 21, 2007

Ik vond de Couscoussalade met avocado en tonijn gisteravond wel lekker, maar de andere eters waren er volgens mij niet helemaal over uit. Wat wel heel belangrijk is om te noemen: Wees niet te ruim met de citroen, want die vonden we allemaal wel iets overheersend. Het kon nog wel, maar het had ook wat minder gemogen. Ik heb de salade die over was vanochtend naar mijn moeder gebracht en ik ben benieuwd naar haar bevindingen. Over één ding waren we het gisteravond wel eens: De couscous mag blijven! Hier volgt het recept, voor 4 personen:

Ingrediënten:
– 1 citroen
– 200 g couscous
– 1 avocado, geschild en in plakken
– 1 zakje verse munt a 15 g (Ik heb de mint-sauce uit Engeland weer gebruikt)
– half zakje verse peterselie a 30 g
– 3 el kappertjes
– 150 g snijboontjes
– 2 verse tonijnsteaks, op kamertemperatuur
– 500 ml visbouillon
– 4 el olijfolie extra vierge

Bereiding:
1. Borstel de citroen schoon, rasp (die heb ik eindelijk!) de schil en pers hem uit. Breng de bouillon met de helft van het citroenrasp aan de kook en schenk over de couscous. Besprenkel de avocado met citroensap.
2. Doe de blaadjes munt met de peterselie (inclusief steeltjes), kappertjes, rest van het citroensap, 3,5 eetlepel olie, 1 eetlepel van de gewelde couscous en 50 ml water in de keukenmachine. Pureer het geheel tot een saus en breng op smaak met zout en peper.
3. Kook de snijboontjes zo’n 10 minuten. Schep de couscous om met eenderde van de groene saus en schep de snijboontjes om met eenderde van de groene saus.
4. Bestrijk de tonijn met de rest van de olie en gril de tonijn in 4-5 minuten vanbuiten bruin en vanbinnen rosé. Bestrooi de tonijn met zout en peper en snijd de vis in plakken. Verdeel de couscous en boontjes over vier borden en leg er de plakken avocado en tonijn op. Besprenkel met de rest van de groene saus en strooi er wat citroenrasp over.

Helaas was de foto niet gelukt en dat maakt dit logje helemaal een twijfelaartje… Volgende keer weer beter!

Met ricotta gevulde kiprolletjes met peterseliepuree

June 17, 2007

Dit is echt weer een teamwork-gerecht. Marc en ik hebben onderstaand recept samen bereid. The meatstation was voor Marc en the vegetables waren voor mij, waarbij Marc de dressing weer voor zijn rekening had genomen. Kijk, die kiekens!

kiprolletjesjpg.jpg


Ingrediënten:

– 500 g kruimige aardappels
– half zakje verse peterselie a 30 g
– paar blaadjes verse basilicum, in reepjes
– 75 g ricotta
– versgemalen zwarte peper
– 2 kipfilets, nog dunner gefileerd door ze over de lengte door te snijden
– 2 grote plakken rauwe ham (wij hebben Coburger gebruikt)
– 125 ml creme fraiche
– 2 el olijfolie
– 4 cocktailprikkers

Bereiding:
1. Aardappels schillen, in stukjes snijden, wassen en in 15 minuten gaarkoken. In kom peterselie met kokend water overgieten. Na 30 sec. peterselie met schuimspaan overdoen in schaal met water en ijsklontjes. Peterselie droogdeppen en fijnhakken.
2. Basilicumreepjes door ricotta mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Kip met ricotta mengsel bestrijken en losjes oprollen. Rolletjes vastzetten met cocktailprikkers. Onze tip is om de kip via de zijkant vast te zetten; zo kom je minder met ze in de knoei tijdens het bakken.
3. Aardappels afgieten (wat kookvocht bewaren) en pureren (met een stamper of een vork.) Peterselie, creme fraiche en indien nodig wat kookvocht erdoor roeren. Nog even verwarmen en op smaak brengen met peper en zout.
4. In koekenpan olie verhitten en hierin rolletjes op matig vuur minimaal 8 minuten rondom bruin en gaar bakken. Snijd de kip na die tijd even open. Als hij nog niet helemaal gaar is van binnen, even in de oven leggen op aluminiumfolie. (Gasoven stand 6-7) Puree en kiprolletjes over twee borden verdelen en serveren met salade. (Van kropsla, tomaat, komkommer en een dressing van olijfolie, balsamico-azijn, mosterd, rode pesto en een beetje water.) Tada!

Tijd voor Taart!

Naast de aardbeien-ricottacake met witte chocoladeglazuur en appeltaart die ik allebei wel eens eerder heb gemaakt, heb ik deze week ook rijstevlaai (Tarte de Riz) gemaakt! Ik heb dit altijd het lekkerste stukje gebak gevonden, maar ik had het nog nooit zelf gemaakt. Ik vond het heel erg leuk om te doen en het smaakte ook heel goed; ik zou er de volgende keer alleen wat verse vanille in doen. Hij was naar mijn smaak nét niet zoet genoeg en een snufje vanille might do the trick. We gaan het eens uitproberen. Maar het recept dat ik nu heb gebruikt en het resultaat, is als volgt:

rijstevlaaijpg.jpg

Ingrediënten:
– 300 gram gistdeeg (zie hieronder voor de bereiding daarvan)
– 1,5 liter melk
– 170 gram pap-/desertrijst
– 155 gram suiker
– boter
– 6 eieren
– 10 gram custardpoeder

Bereiding:
1. (Dit kan je ook een dag van te voren doen, zelfs aan te raden.) Doe de rijst in een zeef en spoel hem goed af onder de kraan. Breng de melk aan de kook en voer hier al roerende de rijst bij en 125 gram suiker. Zet het vuur heel laag en laat de rijst in ongeveer 1 uur gaar worden. Leg enkele klontjes boter op de rijst en laat deze geheel afkoelen.
2. Rol het deeg uit tot het groot genoeg is voor de vorm en bekleed de vorm met het deeg. Roer 6 eidooiers los en roer ze door de koude rijst. Roer de custardpoeder met een beetje water aan en doe dit bij de rijst.
3. Klop de 6 eiwitten met 30 gram suiker zeer stijf. Als de vlaaibodem voldoende gerezen is, voor 2/3 met de rijst vullen. Spatel de geslagen eiwitten door de rest van de rijst en vul hiermee de vorm uit.
4. Zet de vlaai onder in een oven van 200 graden. Bak de vlaai in 30 minuten gaar. Als hij afgekoeld is, kan je hem eventueel nog opmaken met slagroom en chocoladeschaafsel.

rijstevlaai-stukjpg.jpg

Zo maak je het gistdeeg voor de vlaaibodem:

Ingrediënten:
– 200 gram bloem
– 20 gram roomboter
– 20 gram suiker
– 15 gram gist
– 1 mespuntje zout
– 1,2 dl melk

Bereiding:
1. Zeef de bloem en leg het in een bergje op de werkbank. Maak er in het midden een kuiltje in.
2. Verwarm de melk tot lauwwarm en week de gist in een gedeelte hiervan. Voeg dit bij de bloem, evenals de boter, suiker en de rest van de melk. Kneed er het deeg van. Voeg het zout toe en kneed dit er goed door.
3. Kneed het deeg goed tot het volkomen glad is. Laat het dan afgedekt een half uur rijzen.
4. Kneed het opnieuw en rol het deeg uit zodat het in de vlaaivorm past. Bestrijk een vlaaivorm met boter, leg er het deeg in en prik de bodem op vele plaatsen in met een vork.
5. Verwijder het deeg dat over de rand van de vorm hangt. Laat het nu weer in de vorm een half uur rijzen. Het is nu gereed om gevuld en gebakken te worden.

Het desert dat altijd kan

Bij het eerdergenoemde hoofdgerecht dat Marc voor het diner maakte, heb ik Tiramisu gemaakt. Dit is zó lekker, echt een blijvertje.

tiramisujpg.jpg

Zo maak je ‘m:

Ingrediënten:
– 5 eieren, gesplitst
– 180 g tafelsuiker
– 250 gram mascarpone
– 2,5 dl koude, hele sterke koffie
– 3 el Brandy (of Cognac of zoete Marsala)
– 44 lange vingers
– 80 gram pure chocolade, geraspt

tiramisu-schaaljpg.jpg


Bereiding:
1. Klop de eidooiers met de suiker tot de suiker is opgelost en het mengsel licht en luchtig is en in een lange sliert van de garde druipt. Voeg de mascarpone toe en klop tot het mengsel glad is. Klop de eiwitten in een schone, droge glazen kom stijf tot er zachte pieken zijn ontstaan. Spatel de eiwitten door het mascarpone mengsel.
2. Schenk de koffie in een ondiepe schaal en voeg de Brandy/Cognac toe. Doop steeds een paar lange vingers tegelijk in de koffie; bedek de bodem van een (oven-)schaal met de lange vingers. De lange vingers moeten lekker veel koffie opnemen, maar mogen niet zo zacht zijn dat ze uit elkaar vallen.
3. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de laag koekjes. Leg hier nog een laag geweekte lange vingers op, gevolgd door een laag mascarpone. Strijk de bovenkant glad. Zet de schaal minstens 2 uur in de koelkast. Strooi er de geraspte chocolade vlak voor het serveren overheen.

Nu oud én nieuw!

Jullie hebben het recept van de bekende spinaziesoep al twee keer voorbij kunnen zien komen, maar hier kunnen jullie nu zien hoe hij eruit ziet! Mét het briljante (en smakelijke) idee van Marc voor de garnering:

spinaziesoepjpg.jpg

En we hebben weer een diner gegeven! Ik nam het toetje voor mijn rekening (daar alles over in mijn volgende post) en Marc het hoofdgerecht: Zalmfilet met Creme Fraiche. Ook al heb ik het niet zelf gemaakt, wil ik dit gerecht toch graag op mijn logje zetten omdat het heerlijk was en we er een mooie foto van hebben gemaakt. Dan kunnen we jullie natuurlijk ook niet van het recept onthouden! Voila, voor 6 personen:

zalm-geserveerdjpg.jpg


Ingrediënten:

– 6 mooie verse zalmfilets van ca. 150 gram
– 2 el citroensap
– 2 el boter
– zout, peper
– 125 ml creme fraiche
– 4 el verse bieslook, fijngeknipt
– 150 gram belegen kaas, geraspt

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Wrijf de zalmfilets in met citroensap en laat ze ongeveer 5 minuten liggen.
2. Vet de ovenschaal royaal in met boter, leg de zalmfilets in de ovenschaal en strooi er zout en peper over.
3. Strijk de creme fraiche uit over de zalmfilets en strooi de bieslook en geraspte kaas erover Schuif de schaal in het midden van de oven en gaar ze in 10 minuten zodat ze licht kleuren.

Wij hebben er aardappels in de schil bij gebakken en verse worteltjes bij gekookt.

Zo zag het eruit voor de filets de oven in gingen:

zalm-ovenschaaljpg.jpg

Uit de oude doos

June 10, 2007

Onderstaande foto hoort bij dit recept. Het is vanavond de derde keer geweest dat ik dit heb gemaakt en elke keer is het weer een succes. Het is lekker, makkelijk en heel snel klaar. En om daar nu eens een plaatje bij te hebben, hier de foto:

kipshoarmajpg.jpg

"It’s burning my *bliepbliep* mouth off"

June 7, 2007

Gelukkig hadden we nog wat Witbier om bij dit gerecht te drinken, want het was weer lekker pittig. Wij houden daar erg van, maar als je liever wat milder eet, kan je er misschien wat minder kruiden in verwerken (bijvoorbeeld een rood pepertje achterwege laten of de pitjes eruit laten) Nou, ik begin al te schrijven over de ingrediënten, dus tijd voor het recept!

Gekruide Aubergine, recept voor 4 personen:

gekruideaubergines-bordjpg.jpg

Ingrediënten:
– 2 aubergines, in plakken
– 2 uien, gesnipperd
– 1 rode ui, gesnipperd
– 2 cm verse gember, fijngehakt
– 5 teentjes knoflook, fijngehakt
– 2 rode pepers, fijngehakt
– 400 g tomaten uit blik
– olie, voor het bakken
– 2 tl Chinese 5 spices
– 2 tl Kurkuma
– 1 tl Hot Curry poeder
– flinke hand verse koriander, fijngehakt

Bereiding:
1. Leg de plakken aubergine in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten staan. Spoel de aubergines af en knijp het vocht er uit. Dep ze droog met keukenpapier.
2. Hak de tomaten heel fijn en meng ze daarna met de uien, gember, knoflook en rode pepers.
3. Verhit een beetje olie in een grote diepe koekenpan met zware bodem. Leg de plakken aubergine in een enkele laag in de pan zodra de olie heet is. Bak de aubergine op middelhoog vuur aan weerszijden bruin. Laat de aubergines uitlekken op keukenpapier. Bak de rest van de aubergines in porties en gebruik daarbij zoveel olie als nodig is en laat de aubergine heel goed uitlekken.
4. Verhit 1 el olie in de koekenpan en voeg het tomatenmengsel toe. Voeg dan de kurkuma, 5 spices en hot curry poeder toe. en roer een paar seconden. Roerbak het geheel ongeveer 5 minuten tot het mengsel begint in te dikken. Schep de plakken aubergine er voorzichtig bij, zodat ze heel blijven. Doe het deksel op de pan en laat het gerecht ongeveer 15 minuten pruttelen. (voeg eventueel, wanneer nodig, een beetje water of tomatensap toe, zodat het niet aanbrandt) Voeg zout naar smaak toe en roer de koriander erdoor.

gekruideaubergines-panjpg.jpg

Wij hebben er Basmatirijst bij gekookt.

Eetze! Wij vonden het erg lekker, al zouden we er de volgende keer, naast de tomaten uit blik, wat verse ontvelde tomaten bij doen, om het nét iets frisser te maken.

Tomatencrumble

June 6, 2007

Dit gerecht had ik nog nooit gemaakt of gegeten. We zochten iets voor bij een lekkere mosterdsoep, waarvan ik jullie het recept helaas niet kan geven, want ik heb hem zelf niet gemaakt. Maar hij was lekker! Vervolgens kwam ons gerecht en dat bleek ook erg lekker. Hieronder kan je lezen wat erin gaat en hoe het gemaakt wordt en kan je ook zien hoe het er na bereiding uit ziet. We hebben weer lekker gegeten, al zeg ik het zelf. Veel kookplezier gewenst!

Tomatencrumble, voor 4 personen:

tomatencrumble-bord.jpg

Ingrediënten:
– 800 g pomodoritomaten, in plakjes
– zout, peper
– olijfolie
– 3 kleine uien, fijngesneden
– 2 teentjes knoflook, fijngesneden
– 2 el fijngesneden Basilicum
– 2 el fijngesneden Tijm
– 2 el fijngesneden Peterselie
– 100 g verkruimeld bruinbrood
– 150 g geraspte oude kaas
– 1 teentje knoflook, gehalveerd
– lage ovenschaal

Bereiding:
1. Tomaatplakjes licht bestrooien met zout en op keukenpapier ongeveer 30 minuten laten uitlekken.
2. Ui en knoflook met olie in koekenpan ongeveer 3 minuten zachtjes bakken. Mengsel in kom mengen met verse kruiden, broodkruim, kaas en peper.
3. Oven voorverwarmen op 180 graden. Ovenschaal inwrijven met knoflook. Tomaatplakjes droogdeppen en dakpansgewijs in ovenschaal leggen. Brood-kaasmengsel erover strooien en olie erover sprenkelen. Schotel in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin bakken.

tomatencrumble-schaal.jpg

Eindelijk écht stomen.

June 4, 2007

Hieronder kunnen jullie het stoommandje zien dat ik al jaren in de kast heb staan. Ik heb hem ooit eens van mijn oudste zus gekregen maar er nooit gebruik van gemaakt. Vanavond hebben we er echter veel plezier van gehad, dus het was het wachten waard. En, belangrijker nog: Het was voor herhaling vatbaar. Nog maar even op zoek naar meer recepten. Voor degenen die niet helemaal voor zich kunnen halen wat een stoommandje precies is, hier een foto:

stoompannetjejpg.jpg

We hebben er Sinaasappel-vispakketjes met snijbonen mee gemaakt, en hier volgt het recept voor 3 personen, vergezeld van wat foto’s:

Ingrediënten:
– 1 sinaasappel
– 15 g verse dille
– 450 g snijbonen uit de diepvries
– 1 zak barbecue minikrieltjes (425 g)
– 2 el olijfolie
– 2 schaaltjes pangasiusfilet (a ca. 200/220 g)
– zout
– bakpapier
– stoommandje

Bereiding:
1. Sinaasappel schoonboenen onder de kraan, schil raspen (wij hebben nog geen rasp dus heeft Marc de toplaag van de schil eraf gehaald met de dunschiller en dat heel fijn gehakt) en sinaasappel uitpersen. Dille fijnhakken.
2. In schaal bevroren snijbonen mengen met sinaasappelschil, een kwart van de dille, minikrieltjes, olijfolie en 1 tl zout.
3 3 grote stukken bakpapier op aanrecht leggen. Midden op elk vel 1/3 snijboonmengsel scheppen. De visfilets verdelen in 3 gelijke hoeveelheden en op het mengsel leggen. Met zout en rest van dille bestrooien en sinaasappelsap erover schenken:

vispakketjepre-stoomjpg.jpg

Bakpapier dichtvouwen, eventueel vastzetten met paperclips of nietjes.
4. Pakketjes in stoommand boven laag kokend water leggen. Deksel op pan doen. Op matig hoog vuur gaarstomen in ca. 15 minuten. Gerecht uit bakpapier op bord leggen en serveren. Voila:

visgestoomdjpg.jpg

Eet Smakelijk – want het recept was ook lekker, naast de geslaagde en leuke manier van bereiden – en veel kookplezier!