Vlierbloesem

June 2, 2012

De Vlier staat nu in bloei! Wij plukken er al twee jaar de vruchten van, of zal ik zeggen: De bloesem. Vorig jaar hebben we Vlierbloesemchampagne gemaakt, en omdat er toen een ongelukje was gebeurd met een geklapte fles hebben we dit jaar Vlierbloesemsiroop gemaakt. Vorig jaar hebben we de schermen geplukt in het park, maar dit jaar mochten we bij de buurvrouw in de tuin komen bietsen. Het recept voor Vlierbloesemchampagne is van mijn zus, maar ik mocht het hier publiceren. Tip: Doe niet te wild met de schermen; het stuifmeel moet je zo veel mogelijk zien te behouden. Daar komt de typische smaak van vlierbloesem vandaan.

Vlierbloesemchampagne

Ingrediënten voor 6 liter

  • 21 vlierbloesemschermen
  • 900 gr suiker
  • 6 liter water
  • 2 citroenen
  • 1 limoen
  • 3 el witte wijn azijn

Bereiding

  1. Haal zoveel mogelijk de luisjes van de schermen af. Als je geen groot genoege pan hebt, kun je de hoeveelheden per 2 liter in een pan maken; de ingrediënten deel je dus door 3. (300 gr suiker, 2 liter water, 3/4 citroen, 1/3 limoen, 1 el azijn).
  2. Los de suiker op een laag vuur met 1,5 liter water op. Roer vaak. Na ongeveer 5 minuten zal de suiker zijn opgelost. (Als je het per 2 liter maakt, dus 300 g suiker in 0,5 liter oplossen). Zet het vuur uit en giet er 4,5 liter (1,5) koud wouter op.
  3. Snijd de citroenen en limoenen in stukken en doe die bij het suiker mengsel. Doe de azijn en de bloemschermen erbij en roer door.
  4. Dek de pan af en laat het mengsel drie dagen trekken.
  5. Kook glassen flessen uit waar je de champagne in kunt gaan doen. Beugelflessen werken het beste. Zeef de champagne door een kaasdoek en verdeel over de flessen. Label en dateer.
  6. Nu geldt: des te langer je wacht, des te meer het op champagne gaat lijken. Na twee of drie weken heb je zeker bubbels. Bewaar de flessen op een veilige plek: Ze kunnen springen, weet ik uit eigen ervaring. Mijn zus bewaart de flessen in de kruipruimte en dat hebben wij dit jaar ook gedaan. Wikkel de flessen in doeken, zodat als er eentje klapt je het enigszins op kunt vangen. Bewaar de geopende fles in de koelkast.

Vlierbloesemsiroop

Ingrediënten voor 2 liter

  • 5 citroenen
  • 550 g suiker
  • 1,8 liter water
  • 16 vlierbloesemschermen

Bereiding

  1. Schil en pers de citroenen en bewaar de schillen
  2. Los de suiker in het water op, op een laag vuur. Roer vaak. Na ongeveer 5 minuten zal de suiker zijn opgelost.
  3. Haal zoveel mogelijk de luisjes van de bloemschermen af. Doe de schermen bij het water en laat ze in het zachtpruttelende suikermengsel trekken.
  4. Doe na 10 minuten de citroenschillen erbij. Haal het mengsel van het vuur en laat afkoelen.
  5. Zeef de bloemen en schillen uit het mengsel met een keukenzeef. Voeg het citroensap toe.
  6. Roer het citroensap er goed doorheen en zeef alles door een kaasdoek.
  7. Kook de flessen waarin je de siroop wil doen uit, en vul ze met de siroop. Label en dateer. Wij bewaren de aangebroken fles in de koelkast en bewaren de ongeopende flessen dus in de kruipruimte.

Mijn peertjes

January 4, 2012

Dit recept is zoals zoveel hier op “Het is vast mislukt” vanzelf uitgegroeid tot wat het nu is. Een beetje proberen en experimenteren. Stoofpeertjes, iets waar velen mee zijn opgegroeid. Ik wilde de peertjes subtiel van smaak houden, heel neutraal en fris. Ik denk dat ik daar uiteindelijk wel in geslaagd ben. Dus zie hier:

Stoofpeertjes

Ingrediënten, voor ongeveer 10 peertjes:

  • 900 ml water
  • 100 ml rode port
  • 1 kg stoofpeertjes
  • schil van een halve citroen
  • 2 stukjes pijpkaneel
  • 4 el suiker

Bereiding

  1. Schil de peertjes voorzichtig zodat ze hun eigen vorm behouden.
  2. Kook ze met het water, de port, de suiker, kaneelpijpjes en citroenschil in ongeveer 1 uur gaar.
  3. Om te serveren: Schep de peertjes uit hun siroop in een schaal. Tip: Schenk de siroop in glazen, er is vast wel een liefhebber voor te vinden in huis, het laat altijd goed smaken!
  4. Snijd de onderkantjes van de peertjes zodat ze mooi op het bord kunnen staan (idee van de wederhelft!) – zoals je hieronder ziet, bijgaand aan een hertenbiefstukje met cranberry saus. Altijd een winnaar.

Mysterie ontrafeld

December 29, 2011

Ondanks de dappere poging van Judith wist niemand wat ik van plan was met kerst. Ik vind het altijd fijn om ruim voor het kerstdiner alle gerechten zoveel mogelijk te proberen, om te kijken of het haalbaar is voor zes personen, en natuurlijk om te kijken of het lekker is! Daar ging de laatste post over. Nee, het waren geen pompoencakejes, maar wel goed bedacht, Ju! Wat het dan wel was: “Ginger & caramel apple puddings” van de Good Food van November 2010. Gelukkig dat we getest hebben! Ik heb er uiteindelijk een eigen recept van gemaakt voor kerst. Ik heb het recept van de Good Food uiteindelijk als uitgangspunt genomen, maar het toetje dat het uiteindelijk geworden is, lijkt er niets meer op. Ik vond namelijk de gember te overheersend. Met trots presenteer ik u het dessert van het kerstmenu 2011:

Potjes van gekarameliseerde appels

Ingrediënten:

  • 50g margarine
  • 4 kleine elstar appels, geschild, klokhuis verwijderd, en in kleine stukjes gesneden
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 140 g roomboter
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 125 ml karnemelk
  • 1 vanillepeul
  • 100 g bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel bicarbonate of soda (te koop bij speciaalzaak of molen)
  • poedersuiker
  • (zelfgemaakt) ijs om erbij te serveren. Ik heb het ijs zelf gemaakt naar de Semifreddo van Jamie Oliver

Bereiding:

  1. Warm de oven voor op 180 graden. Vet 6 ramekins in met boter en bestuif ze met een beetje bloem. Tip het bloem dat overblijft eruit.
  2. Verwarm de margarine in een koekenpan tot het begint te bruisen. Doe de appels erbij en bak op middelhoog vuur voor ongeveer 1 minuut. Doe de basterdsuiker erbij en wacht tot het volledig is opgelost. Verdeel dit appelmengsel over de ramekins.
  3. Voor het beslag klop je de boter en basterdsuiker met een elektrische mixer tot een romig mengsel, totdat de boter en suiker volledig gemengd zijn.
  4. Mix in een andere schaal het ei, de karnemelk, de zaadjes van de vanillepeul en roer dit met het botermengsel.
  5. Doe er de bloem, bakpoeder, bicarbonate of soda en een mespuntje zout bij.
  6. Verdeel over de ramekins en laat 1 cm onder de rand vrij. Zet ze op een bakplaat met bakpapier eronder en bak ze in de oven voor 20 minuten, of tot ze zijn gerezen en goudbruin van kleur.
  7. Bestuif met poedersuiker door een zeef boven de ramekins te houden en er poedersuiker boven uit te strooien. Serveer met het (zelfgemaakte) ijs, en eet smakelijk!

Sint 2011

December 5, 2011

Dit jaar vierden we pakjesavond (of eigenlijk pakjes-dag) bij ons thuis! Ik had een speurtocht door het huis gemaakt, zodat de kinderen de weg naar de cadeautjes al zoekend af moesten leggen. Het was erg leuk! Lekkernijen horen natuurlijk ook bij zo’n dag. Ik had pepernoten-cake gebakken (erg makkelijk, gewoon een normaal cake-recept, en je spatelt er 100 g pepernoten doorheen). En ik had een marsepeinen taartje gemaakt, op de manier zoals we eerder hadden geleerd. Het uiterlijk is niet helemaal geworden zoals ik had gewild, maar het taartje werd lekker gevonden. Gelukkig! Het zag er in ieder geval allemaal gezellig uit; ik had de tafel aangekleed zoals hierboven (klik op de foto voor een vergroting) en vlaggetjes opgehangen. Eerste keer een eigen Sint-viering gehost, dat moest natuurlijk even vastgelegd worden…

Caek!

November 20, 2011

Gisteren vierden we een verjaardag bij Caek in Urk! Het was een verrassingsfeestje voor een vriendin en we mochten allemaal een taart decoreren. Het biscuitdeeg was al voor ons gemaakt, zo ook de botercrème, die samen met Bonne Maman jam de basis voor de vulling vormde. Het was ontzettend leuk, we hebben heel erg veel lol gehad! We mochten zelf uitkiezen of we met marsepein of fondant werkten. Ik heb gekozen voor marsepein, aangezien ene Zeker Iemand hier in huis daar een “lichte” voorkeur voor heeft 😉 We mochten vervolgens elkaars gekozen kleuren gebruiken om de taart te decoreren. Hierboven zie je het resultaat voor mijn taart, hieronder ook de bonte verzameling taarten die we allemaal gemaakt hebben. Volgens mij kan je er wel aan af zien hoeveel plezier we ermee hebben gehad! En de taart… die mochten we meenemen naar huis!

Sjem

November 17, 2011

De laatste tijd ben ik nogal van het persoonlijke. En wat is er nu leuker dan, als bedankje aan de gastvrouw/heer, een potje eigengemaakte jam te geven? Ik heb er in ieder geval plezier in gehad. Ik heb tot nu toe twee soorten jam gemaakt. Hieronder kun je lezen welke, en hoe ik dat gedaan heb.

Pruimenjam

Ingredienten, voor 2 potjes

  • 500 g pruimen
  • 300 g suiker
  • 250 ml water
  • 75 ml citroensap

Bereiding:

  1. Snijd de pruimen door de helft en verwijder de pitten. Doe ze in een ruime pan en voeg het water toe. Breng aan zachtjes aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat dit ongeveer een uur pruttelen met de deksel op de pan, totdat het fruit zacht is.

  2. Voeg de citroensap en suiker toe en roer regelmatig terwijl je het vuur laag hebt totdat de suiker is opgelost. Breng dan weer aan de kook en laat het weer een uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, roer regelmatig en pas op dat het niet aanbrandt.
  3. Wanneer de jam met lange dikke druppels van een houten pollepel komt, is de jam klaar.
  4. Kook ondertussen een paar glazen potjes uit om ze te steriliseren.

  5. Als de jam klaar is, doe je hem over in de schone glazen potjes. Het beste is als je de jam in de potjes doet als het nog warm is, maar afgekoeld kan ook. Als je de jam warm in de potjes hebt over gedaan, houd je de potjes (nadat je de deksel erop hebt gedraaid) even op z’n kop zodat de lucht eruit gaat.
  6. Je kunt de jam ongeopend in een donkere ruimte tussen de 6 en 12 maanden bewaren en na opening in de koelkast 6 weken.

Rabarber-Gember-Citroenjam

Ingredienten, voor 3 potjes

  • 750 g rabarber
  • 500 g suiker
  • 75 ml citroensap
  • rasp van 1 citroen
  • 4 cm verse gember
  • 6 bolletjes gember op siroop

Bereiding:

  1. Haal de toppen en bladeren van de rabarber en snijd in stukjes. Doe de rabarber, suiker en citroensap in een pastic bewaarbakje en laat een nacht in de koelkast staan.
  2. Doe het rabarbermengsel over in een ruimte pan. Snijd de verse gember fijn en doe die in een theefilter die je met een knoop afsluit. Roer op een laag vuur tot de suiker is opgelost (ongeveer 5 minuten). Breng daarna aan de kook en kook op een hoog vuur voor 30 minuten, roer regelmatig. Pas op dat het niet aanbrandt!

  3. Wanneer de jam met lange dikke druppels van een houten pollepel komt, is de jam klaar.
  4. Kook ondertussen een paar glazen potjes uit om ze te steriliseren.
  5. Als de jam klaar is, doe je hem over in de schone glazen potjes. Het beste is als je de jam in de potjes doet als het nog warm is, maar afgekoeld kan ook. Als je de jam warm in de potjes hebt over gedaan, houd je de potjes (nadat je de deksel erop hebt gedraaid) even op z’n kop zodat de lucht eruit gaat.
  6. Je kunt de jam ongeopend in een donkere ruimte tussen de 6 en 12 maanden bewaren en na opening in de koelkast 6 weken.

Je kunt ze natuurlijk ook gewoon lekker zelf houden! 😉

Bakdag

October 27, 2011

Hier kunnen jullie enkele impressies zien van onze “bakdag” afgelopen zaterdag. We hadden deze dag al ver van te voren ingepland, anders komt het er met ons drukke schema niet van. De resultaten mogen er wezen, maar dan vooral van Marc! De prachtige Brioche en de heerlijke pizza waren namelijk helemaal van zijn hand!

Het pizzadeeg is met gistdeeg gemaakt. We hebben extra fijn meel hiervoor gebruikt. Normaal gesproken maakten we pizza “zelf” uit een pakje (jaja…) van Koopmans. Dat willen we nu dus nooit meer, dat begrijp je wel hè? Voor de topping heeft Marc een hele simpele tomatensaus gemaakt, en hebben we mozzarella, parmezaan en verse basilicum gebruikt. Het was echt vreselijk lekker!

En oh ja. Ik had ook nog een praline-taart gemaakt. Maar dat valt natuurlijk helemaal in het niet bij deze verrukkelijke prestaties van Marc. Ik heb niet te klagen, zullen we maar zeggen!

Belofte maakt schuld

October 5, 2011

Ik had beloofd om te laten zien hoe een inschattingsfoutje je terras je een seizoen lang kunt kosten. Ik had het een tijdje geleden over de pompoenen in onze tuin. Ik heb er dus van geleerd dat je er dus niet zoveel bij elkaar moet zetten. Dan gaat het er dus zo uitzien. Zie je nog een klein streepje van de moestuinbak…?

Maar! Het is wel de moeite waard! Dankzij deze uit-de-kluiten-gewassen pompoenen heb ik een paar weken terug mijn vrienden een pompoenlasagne voor kunnen zetten. Dit is er gegroeid uit mijn pompoenplanten, die ik gewoon op heb gekweekt vanuit de zaadjes die bewaard zijn uit een pompoen uit de supermarkt. Easy Peasy!

Wat ook eindelijk als een speer gaat, zijn de aardbeiplantjes. Weten jullie nog dat ik jullie de aardbei-plantjes in juni liet zien? Het duurde enorm lang voordat ze eindelijk gingen groeien. Op advies van mijn zus hebben we ze toen onder een stolp gezet en dat ging gestaag beter. Nu gaat het goed! Nog even een reminder de aardbeien van juni naast de aardbeien van nu:

Uit eigen tuin: snijbiet

August 21, 2011


Vorige week aten we weer uit eigen tuin. De snijbiet is zeker voor herhaling vatbaar! We vonden het allebei even lekker! (Helaas de slakken ook, maar we hebben nog redelijk wat kunnen redden…) We hebben een recept gevolgd van Okke Amerongen en we hebben er knapperige ciabatta bij gegeten met kruidenboter met kruiden uit eigen tuin. Het was erg lekker, alleen waren we een beetje scheutig geweest met de chili. Daarbij kwam het brood dus goed van pas!