A bake a day…

September 9, 2014

… keeps the doctor away? De laatste tijd heb ik het bakvirus weer helemaal te pakken. Ik maakte vooral recepten van anderen, maar ik maakte ook een eigen recept: Perencake. Dat recept kan je hieronder vinden, helaas zonder foto. De foto’s hieronder zijn van recepten die ik van anderen heb gemaakt, met bronvermelding. Het brood was heerlijk, dat ga ik zeker nog eens maken. De bramentaart was lekker, maar de bodem van bladerdeeg maakte dat hij wat lastig te eten was. Ik zou ‘m echter nog wel eens maken. Veel bakplezier!

Knapperig witbrood, uit ‘Bakken’, pagina 174.

IMG_1780

Bramentaart met frangipane, van Rudolph van Veen

IMG_1661

 

Perencake

Ingrediënten

  • 250 g cakemeel
  • 200 g roomboter (plus extra om in te vetten, op kamertemperatuur)
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • scheutje halfvolle melk
  • 2 peren, zonder klokhuis, in plakjes
  • 1 tl kaneel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm in.
  2. Klop de boter zacht met een mixer. Voeg vervolgens de suiker toe en meng dit tot een glad mengsel.
  3. Mix een voor een de eieren erdoor en klop gedurende 3 minuten op de hoogste stand tot een glad beslag.
  4. Voeg het cakemeel en de melk toe, steeds met kleine beetjes. Mix dit vervolgens in 1 minuut op de hoogste stand.
  5. Meng de peren en het kaneel met een spatel door het beslag, en breng over in de ingevette cakevorm.
  6. Bak de perencake in 60 minuten gaar in de oven van 160 graden, of als je er een saté prikker in prikt, deze er droog uit komt.

Zomers en gezond

July 28, 2014

In de zomer heb ik door de hitte soms geen trek in warm eten. Onderstaande maaltijdsalade biedt uitkomst! Het recept is ook nog eens hartstikke gezond en makkelijk om te maken. De courgette is uit eigen tuin, van mijn zus. Lekker! Ik heb me weer laten inspireren door een bestaand recept, en aangepast aan mijn eigen wensen. Eet smakelijk!

IMG_1553

Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Ingrediënten, voor vier personen

  • 1 ciabatta, om af te bakken
  • 10 el olijfolie extra vierge
  • 1 courgette, in dunne plakken gesneden
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • 250 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
  • 3 mini gem romaine sla, grof gesneden (niet het hart)
  • 1 stronk witlof, grof gesneden (niet het hart)
  • 100 g parmesan, in vierkante plakjes geschaafd
  • 1 teen knoflook, heel fijn gesneden
  • halve ui, heel fijn gesneden
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 pakje basilicum a 20 g, blaadjes gescheurd
  • 1 el rode wijnazijn
  • sap van halve citroen
  • 125 g buffelmozarella

Bereiding

  1. Bak de ciabatta af in de oven zoals aangegeven op de verpakking. Snijd het brood in kleine blokjes, en verdeel deze over een ovenschaal. Sprenkel er 2 el olijfolie over en zet 10 minuten terug in de oven. Zet daarna opzij.
  2. Verwarm een grillpan. Smeer de courgetteplakken in met 2 el olijfolie, knoflookpoeder en peper en zout naar smaak. Bak de plakjes courgette in de grillpan en doe ze vervolgens in een grote saladeschaal.
  3. Doe alle andere ingrediënten ook in de saladeschaal, maar de buffelmozarella houd je nog even apart. Doe ook het brood in de salade. Sprenkel de resterende olijfolie over de salade en schep even voorzichtig door. Breek vervolgens de mozzarella over de salade, en kruid na met wat peper.

Een eerste keer voor alles

July 21, 2014

Nu dat ik bevallingsverlof heb en mijn dochter en ik niet meer in het ziekenhuis liggen, heb ik het koken en bakken weer helemaal hervonden! Voordat ik met verlof ging, werkte ik fulltime in twee functies, en was ik erg blij dat M. vaak het eten al klaar had staan als ik ‘s avonds thuiskwam. Nu heb ik het plezier in koken en bakken weer helemaal teruggevonden. Inmiddels heb ik alweer kersentaartjes, een banaan-walnotencake en een volkoren perencake gebakken. Dat waren allemaal recepten van anderen, dus die plaats ik hier niet, maar vandaag heb ik weer zelf iets gecreëerd – wel op basis van de beste elementen uit verschillende andere recepten. Al is een crumble niet echt zomers, is het wel echt tijd voor rabarber. Dus zie hieronder, mijn rabarber crumble: het eerste recept dat ik als kersverse moeder heb geschreven.

Rabarber crumble

Ingrediënten, voor de crumble:

  • 100 gr bloem
  • 100 gr rietsuiker
  • 100 gr koude roomboter (ongezouten)

Ingrediënten, voor de vulling:

  • 750 gr rabarber
  • 250 gr kristalsuiker
  • scheutje water
  • kaneelstokje

Rabarber

Bereiding

  1. Meng de bloem en de rietsuiker in een beslagkom. Doe de boter erbij, en snijd de boter met twee messen in kleine blokjes. Was je handen met koud water, en wrijf de bloem, boter en suiker tot grove kruimels. Zet de kruimels minstens 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Was de rabarber, en snijd deze in stukjes. Doe in een pan met de suiker, water en het kaneelstokje erbij. Breng het aan de kook en laat 5 minuten rustig doorkoken.
  4. Haal het kaneelstokje uit het rabarbermengsel en doe het mengsel in een ovenschaal. Laat een beetje afkoelen. Strooi de kruimels erover, en zet de crumble 30 minuten in de voorverwarmde oven (of als de crumble bruin is en de rabarber eronder bubbelt). Leg bakpapier onder de ovenschaal, zodat eventueel opborrelend rabarber niet op de bodem van de oven terechtkomt en mogelijk aanbrandt. Lekker met vanille vla of ijs, of gewoon au naturel. Eet smakelijk en wel goed blazen!

Net echt.

June 29, 2013

Met dank aan een heleboel vrienden en familie zijn Marc en ik de trotse bezitters van deze mooie apparaten! Ermee lijkt onze keuken steeds professioneler te worden. Wat een prachtige huwelijkscadeaus! We hebben er meteen al gebruik van gemaakt: een mooie cake gebakken voor mijn verjaardag, en we zetten elke dag heerlijke koffie met de espressomachine. Melk opschuimen gaat alleen nog niet zo goed; dat moeten we nog leren. Gisteren hebben we van de overige huwelijkspot bij de Bijenkorf ook nog professionele messen gekocht, om het helemaal compleet te maken. Het peper- en zoutstel naast de keukenmachine (die we van Oma de B. hebben gekregen), hebben we van mijn lieve collega’s gehad. Wat een verwennerij!

kmixespressionsartista

Een impressie

May 13, 2013

Hierbij, zoals beloofd, een impressie van de kookworkshop bij Soit!

  • Voorgerechten: Bruchetta met Tomatensalsa en Geitenkaasrolletjes van courgette en aubergine met pesto;
  • Hoofdgerecht: Asperges met Lamsham, Beurre Blanc, Hollandaise en roseval aardappeltjes;
  • Dessert: Chocolade souffle met vanille ijs.

voorgerechtenaspergessouffle

Soit

May 10, 2013

soitToen ik aan kwam fietsen en zag dat de luxaflex van het keukenraam van mijn vriendin dicht waren, had ik het al aan kunnen voelen. In de drie jaar dat mijn vriendin er woont, heb ik de luxaflex nog nooit dicht gezien. Hmm, something fishy! Het bleek dat ik die middag niet ging oppassen op haar lieve dochter zoals gepland, maar dat ik als verrassing werd ontvoerd in de Rotterdamse tram.

Ik had geen vermoeden waar we naartoe gingen, maar toen ik de mevrouw van de RET hoorde zeggen “halte ‘s-Gravendijkwal”, dacht ik: “Soit!” :Mijn alltime favorite restaurant! Sinds een jaar of vijf, komen we hier zodra we iets te vieren hebben. Verjaardagen, afstuderen, een huis kopen: Alle belangrijke momenten in het leven worden bij Soit gevierd. Wat we er gingen doen, geen idee. Voor het raam van het restaurant giebelig wat foto’s maken, en al snel deed Marc, de chef-kok, de deur open. Ik deed mijn best om het niet enthousiast uit te gillen toen hij zei dat we die middag een kookworkshop zouden gaan doen. Ik moet mijn best doen om een betere manier te bedenken om mijn middag te slijten. Wat was het leuk!

We mochten allemaal een ‘station’ in de keuken bemannen. Aangezien ik er in mijn kookervaring nogal onhandig in ben, mocht ik de sauzen op mijn naam zetten. Ik heb pesto, Hollandaise en Beurre Blanc gemaakt. Wat heb ik er veel van opgestoken! Pesto had ik al wel eens gemaakt, maar nu heb ik een basis recept gemaakt, waarvan de ik de hoeveelheden nooit meer ga vergeten. Marc en ik hebben alleen een aantal keer geproefd en wat aangepast, omdat ik ‘m (zeur die ik ben) te zout vond. Uiteindelijk hadden we toen een veel te grote hoeveelheid gemaakt. Hopelijk konden ze er achteraf nog iets mee. Waar ik ook teveel van had genomen, was de ui. Ik netjes mijn ui snijden (nog veel te grof voor zo’n niveau als bij Soit…), zei Marc dat ik maar een heel klein beetje nodig had. Ik werd al zenuwachtig bij het idee dat ik het zou verspillen. Wat ook erg grappig was: Thuis ben ik altijd heel netjes tijdens het koken, en hier maakte ik er een rommeltje van. Ik vroeg aan chef Dennis: “Ik heb er wel een troep van gemaakt hè?”, en hij beaamde dat met een lach. Om Marc’s opmerking toen ik met een garde in mijn hand stond moest ik ook erg lachen: “Hobbykoks of amateurs willen altijd overal in roeren.” Ik legde snel de garde weg.

Ik heb respect en dankbaarheid voor het geduld van beide chefs, en ik heb ontzettend veel geleerd. Zo weet ik nu dat de basis voor een Hollandaise een ‘gastrique’ heet, en dat je bij de Beurre Blanc de saus met boter dikker maakt door hem te ‘monteren’. Het maken van de sauzen heeft me ook meer zelfvertrouwen gegeven. Ik heb al een aantal keer in de keuken meegemaakt dat mijn sauzen of andere gerechten in de schift gingen. Nu heb ik trucs geleerd om dat te voorkomen, zoals de saus au bain marie garen, en bij geval van nood een beetje bloem toevoegen. Ik mag Marc nu altijd lastigvallen met mijn kookvragen (“gewoon even bellen, of een appje sturen”) en als we weer komen eten bij Soit, mag ik boven even hallo komen zeggen.

Verder is er door de rest van de groep bruchetta met tomatensalsa, geitenkaasrolletjes met courgette en aubergine – waar de pesto heerlijk bij was! – Hollandse asperges met lamsham (waar de Hollandaise en Beurre Blanc bij werden geserveerd) en roseval aardappeltjes en als dessert chocolade soufflé gemaakt.

Het was echt een geweldige middag. Gezellig, ongedwongen, leerzaam, inspirerend, bijzonder, en last but not least: Wat was het lekker! We mochten namelijk alles onder het genot van een glas wijn zelf in het restaurant opeten, en we konden allemaal niet geloven dat we het zelf hadden gemaakt. Foto’s van de recepten volgen nog!

Soit, Marc en Dennis: ongelofelijk bedankt!

Favoriete leftovers

May 1, 2013

paddestoelwalnotenpastaEigenlijk is dit recept geschikter voor een gure herfstavond, maar ik houd nu eenmaal van walnoten, en van paddestoelen. Bovendien waren er walnoten over van de platte notentaart van afgelopen weekend. Dan heb ik er maling aan dat het al mei is. Één plus één is onderstaand gerecht geworden. Niet moeilijk, ook voor de vegetarische liefhebber, en het belangrijkste nog: het smaakte goed! Natuurlijk een dooddoener om dat over je eigen recept te zeggen, maar ik was gelukkig niet de enige die het vond. Dat het door die keuring heen is gekomen, zegt nogal wat. Al vond mijn tafelgenoot wel dat voortaan de walnoten niet in de saus gedaan moeten worden, maar achteraf over het gerecht gestrooid moeten worden. Ach, dat is best te doen. Dit is wat ik heb gedaan om het gerecht te maken:

Ingrediënten, voor 2 personen

  • 175 g pipe rigate
  • 25 g margarine
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 200 g gemengde paddestoelen, schoongemaakt en gesneden
  • 100 g walnoten, fijngehakt
  • 200 ml room
  • 1/2 tl gedroogd salieblad (als je vers hebt: doen! Hak dan drie blaadjes fijn)
  • handje verse basilicum, fijngehakt
  • 25 g verse parmesan + extra

Bereiding

  1. Kook de pasta in gezouten kokend water beetgaar. Maak ondertussen de saus. Verwarm de boter en smoor hierin de knoflook een minuutje. Doe de paddenstoelen in de pan en bak ze ongeveer 4 minuten mee.
  2. Doe de room bij de paddenstoelen en zet het vuur iets hoger. Laat een beetje indikken.
  3. Doe de walnoten en salie erbij en breng om smaak met zout en peper. Als de pasta gaar is, giet je hem af. Bewaar wat van het kookvocht.
  4. Doe de pasta bij de saus. Als de saus te dik is geworden, doe je wat van het kookvocht van de pasta erbij. Doe de parmesan bij het gerecht en roer op het allerlaatst de basilicum erbij. Schep op borden en maak af met wat vers geraspte parmesan. Eet smakelijk!

Hoera!

April 26, 2013

taarten260413Voor Marc’s verjaardag heb ik op verzoek Rudolph van Veens Platte Notentaart gemaakt, maar dan met wat aanpassingen. In plaats van de amandelen met vlies, heb ik zonder vlies gebruikt en in plaats van de gedroogde cranberries heb ik gedroogde abrikoosjes genomen. De pistachenoten heb ik eruit gelaten en in plaats van gekonfijte sinaasappelschil heb ik sukade in de taart verwerkt. Ik ben er erg benieuwd naar! Straks gaan we ‘m proeven. Verder heb ik mijn welbekende kruimeltaart gebakken, maar in plaats van kersen heb ik er de vulling van de appeltaart in gedaan, zodat we een appelkruimeltaart hebben. Cheers!

Pasen

April 1, 2013

Als vervolg op mijn post van vorige week: ik heb afgelopen weekend weer een taartje gebakken voor Pasen. Nu was de botercrème beter gelukt, zoals je goed kan zien op de foto hieronder. Over versiering was ik wat minder tevreden, maar je kan niet alles hebben… Verder was het natuurlijk een enorme straf of die marsepein op te maken! Nu maar weer een nieuw excuus verzinnen.

paastaartje paastaartje1

Tajine met kabeljauw

March 27, 2013

Deze keer weer een recept, zoals jullie van oudsher van me gewend zijn. Ik heb de tajine er maar weer eens bijgepakt! Nu niet met rundlam, kip of zeebaars, maar met kabeljauw. Ik heb er couscous bij geserveerd, zoals bij dit gerecht. Ik heb  daarvan expres teveel gemaakt; je kunt couscous prima voor bij de lunch bewaren, of als makkelijke maaltijd. Het recept is voor twee personen.

Ingrediënten

  • 400 gr kabeljauw, in grove stukken en gekruid met zout en peper
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • halve theelepel chilipoeder
  • halve theelepel cayennepeper
  • kleine gedroogde chilipeper, fijngehakt
  • 1 citroen, waarvan de schil geraspt
  • 2 eetlepels olie om in te bakken
  • 2 aardappels, in kleine gelijke blokjes
  • 2 tomaten, 1 in kleine stukjes gehakt, de ander in schijfjes gesneden
  • handvol groene olijven, in kleine stukjes gehakt
  • bosje platte peterselie, fijngesneden
  • bosje koriander, fijngesneden
  • versgemalen peper en zout

tajinekabeljauw

Bereiding

  1. Meng de knoflook, komijn, chilipeper, cayenne peper en gedroogde chilipeper met het sap van de helft van de citroen waarvan je de schil geraspt hebt. De geraspte schil houd je achter voor straks. Breng op smaak met zout en meng dit goed. Laat het een minuut of tien staan, zo trekken de smaken goed in. Verdeel wat van de marinade over de vis zodat deze goed bedekt is, houd de rest achter.
  2. Verwarm de tajine op middelhoog vuur. Doe de olie in de tajine en voeg de rest van de marinade toe. Doe de gehakte tomaten erbij. Voeg dan de blokjes aardappel toe, de plakjes tomaat, de citroenrasp en de olijven. Meng dit goed, doe er 100 ml water bij, dek af en laat op half vuur staan. Voeg water toe als de tajine te droog wordt, anders kan het gemakkelijk aanbakken. Zorg in ieder geval dat de groenten in de tajine altijd onder een laagje water staan. Roer regelmatig.
  3. Zodra de aardappel zacht begint te worden, doe je de kabeljauw erbij. Roer voorzichtig door, en laat de vis in ongeveer 5 minuten garen. Strooi er de peterselie en koriander over, en serveer direct.