Engeland op je bord

March 12, 2010

Dit recept is een bewijs dat je zonder veel geld een creatieve, lekkere maaltijd op tafel kunt zetten. Geïnspireerd door de Engeland-koorts waar ik sinds een aantal jaar door bevangen ben, een Engelse klassieker, maar dan op mijn manier:

Fish Cakes met Mash & Peas

Ingrediënten, voor drie personen

  • 1 kg aardappels
  • 100 ml halfvolle melk
  • een paar klontjes margarine
  • 3 tl mosterd
  • 1 blikje roze zalm van ca. 200 g
  • 2 ansjovisfilets, heel fijn gesneden
  • 2 el fijngehakte verse krulpeterselie
  • 1 el fijngehakte verse bieslook
  • 1 el mayonaise
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 witte boterhammen
  • scheutje citroensap
  • 15 g margarine
  • 1 el olijfolie om in te bakken
  • 300 gr tuinerwten (diepvries)
  • 1 el fijngehakte verse munt
  • klontje margarine
  • vers gemalen peper en zout

Bereiding:

  1. Neem twee grote aardappels, schil ze, snijd ze in gelijke stukjes en kook ze in gezouten water gaar. Giet ze af en houdt wat van het kookvocht over. Stamp de aardappels fijn. Doe er 1/3 van de melk bij, 1 tl mosterd en wat van het kookvocht. Roer dit met een vork goed door. Breng op smaak met peper en zout. Meng er nu steeds wat van het kookvocht door, beetje bij beetje, tot dat je vindt dat de puree een goede consistentie heeft. Doe de puree in een mengschaal.
  2. Haal met een vork de zalm in het blikje een beetje los en verwijder de graten. Roer dit met de peterselie, bieslook, mayonaise, citroensap en ansjovis door elkaar. Maal het brood (zonder korst) fijn in een keukenmachine. Doe dit met 2/3 van het ei (de rest kan weg) bij het vismengsel. Vorm er zes mooie burgers van.
  3. Zet de rest van de aardappels (geschild en in stukjes) in gezouten water op het vuur. Zet na 10 minuten de erwtjes in gezouten water op het vuur en kook in 5 minuten beetgaar.
  4. Verwarm ondertussen de 15 g margarine samen met de olie in een stevige koekenpan. Bak de fishcakes in ongeveer 8 minuten gaar; keer ze regelmatig om zodat ze mooi bruin worden.
  5. Giet de aardappels af (bewaar weer kookvocht!) en stamp ze fijn met een stamper. Doe de overige melk, boter en mosterd erbij en roer dit met het kookvocht weer met een vork glad tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Giet de erwtjes af, doe er een klontje margarine en de munt bij en breng op smaak met nog wat zout.
  7. Verdeel de fishcakes over drie borden en schep er de aardappelpuree en erwtjes bij.

Enjoy your meal!

Reacties 3

  • J & A

    Yammie….lijkt me lekker! Ik ga ze binnenkort eens voorschotelen voor A.
    Kan je eventueel de ansjovisfilets vervangen door andere vis? En het fijnmaken van het brood kan ook met de staafmixer i.p.v. keukenmachine?

    Veel liefs, J(&A)

  • Regina Auteur

    Leuk!!

    Als u terugschrikt van de ansjovis, zou ik ze er gewoon uitlaten; dat kan geen kwaad. Ik zou ze niet vervangen, maar wel even goed proeven of de zalmmassa goed op smaak is. De ansjovis geeft de fishcakes namelijk een lekker zoute, volle smaak. Fish cakes kan je trouwens met veel verschillende soorten vis/zeevruchten maken; krab is er bijvoorbeeld ook heel geschikt voor!

    Ik zou het broodkruim in de keukenmachine doen, mits u heel oud brood heeft. Als het brood namelijk nog een beetje smeuïg is, blijft het aan de staafmixer heel gauw plakken. U kunt prima uw eigen keukenmachine gebruiken, die bij de staafmixer geleverd is (met het plastic bakje en de maanvormige mesjes).

    Veel kookplezier en laten jullie weten wat jullie ervan vonden? (Vast minder lekker dan al die Marokkaanse lekkernijen die jullie op het moment eten! ;))

  • J & A

    Oeps, lees nu je berichtje pas….
    Bedankt voor je tips! Misschien dat ik ze voor de Schotlandvakantie eens ga proberen en anders wellicht in de caravan??
    Inderdaad houden we de Marokkaanse tajine effe voor gezien!!

    Liefs,
    J&A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *