X-mas #2

January 2, 2008

Tweede Kerstdag waren we uitgenodigd om Kerst te vieren met een hele groep vrienden met het idee dat iedereen een gerecht klaar maakt en meeneemt. Los van dat dat heel gezellig en lekker is, is het ook meteen een kans om weer nieuwe gerechten uit te proberen. Daar heb ik natuurlijk gretig gebruik van gemaakt! Zie hier onder de resultaten. Het zijn niet per se kerstgerechten dus heel het jaar door te maken.

Allereerst de Worteltjessoep met Shii-take, gegarneerd met Verse Koriander, voor 8 personen

122607141231.jpg

Ingrediënten

  • 1 kg worteltjes, geschraapt en in stukjes
  • 300 g shii-take, in reepjes
  • 6 sjalotjes, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 el olijfolie
  • 3 tl gemalen koriander
  • 2 liter groentebouillon
  • handje versgesneden koriander
  • versgemalen zout en peper

Bereiding:

  1. Verhit 2 el olie in een soeppan en fruit de sjalotjes hier ongeveer 5 minuten in aan. Doe de knoflook en de wortel erbij en bak dit ongeveer gezamenlijk 10 minuten. Roer er de gemalen koriander door, schenk de bouillon erbij en breng het aan de kook. Laat de soep op een zacht vuur ongeveer 30 minuten koken, totdat de worteltjes zacht zijn geworden.
  2. Bak de shii-take in de rest van de olie ongeveer 1 minuut op hoog vuur.
  3. Pureer de soep met een staafmixer, zodat er geen grove stukjes meer over zijn. Breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg voor het serveren de shii-take toe en garneer met de koriander.

Het volgende gerecht is te bereiden als tussen- en bijgerecht in geval van grote groepen en als hoofdgerecht met een wat kleinere groep. (En volgens sommigen ook als ontbijt, maar daar zou ik me niet zo snel aan wagen, persoonlijk.) Het gerecht is te vinden in de Allerhande van afgelopen maand, wees snel; dan kan je er vast nog eentje op de kop tikken.

Hartige Preitaart met Mascarpone en Roquefort, afgemaakt met verse Tijm

122607161030.jpg

Ik vond beide gerechten zelf erg lekker; geen idee wat de rest van het gezelschap ervan vond. Vast staat dat het een hele gezellige avond was, met veel te veel wat er over was maar in het geval van de preitaart, vond ik dat helemaal niet erg, ha!

Reacties 2

  • Judith

    Beste Regina,

    Ik lees dat je nog veel aan het experimenteren bent. Heerlijk he…Koken is ook zo leuk, omdat het zoveel mogelijkheden biedt. Ooit heb ik mij proberen voor te stellen hoeveel gerechten er op deze wereld zijn. Maargoed, na even diep nadenken kwam ik tot de conclusie dat hiervoor geen getal zal bestaan. Oneindig, denk ik.
    Ik ben niet van de soep, maar die preitaart zou ik zeker eens willen proeven. Had een stukje opgestuurd, van wat er over van was, joh!
    Voor mijn verjaardag wel een soepboek gekregen. Ten bate van het Leger des Heils. Meesterkoks beschrijven daarin hun favoriete soep. Erg leuk, moet ik dus toch maar eens aan de soep….aaaaaaiii
    Ook nog een tapasboek voor mezelf gekocht en onder de boom gelegd. Haha, ik vond dat ik mezelf dit jaar wel een pakje mocht geven en dus dat boekje. Dat wordt binnenkort thuis tapas dus.

    De kerst ziet er trouwens bij jouw ook erg leuk en vooral heel lekker uit. Wat zou de volgende speciale gelegenheid worden? hihi Want juist die momenten zijn het leukste, toch?

    Liefs Judith

  • Monique

    Dit lid van het gezelschap vond het allebei hartstikke lekker. 🙂 Ik heb pas nog lekker gelunched met het restant van de wortelsoep. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *