Jaar: 2016

Primeur van drie gangen!

June 3, 2007

Vrijdagavond hadden we gasten te eten en we vonden het wel leuk om ‘uit te pakken’ met drie gangen. Dit is onze menukeuze geworden: Als vooraf de spinaziesoep die ik ook gemaakt heb bij het kerstdiner, als hoofdgerecht Gevulde aubergines (met gebakken aardappels met rozemarijn) en als nagerecht een Trifle. (met foto’s!) Hieronder is het hoe en wat te lezen:

Spinaziesoep, voor 4 personen:

Ingrediënten:
– 25 g boter of margarine
– 1 ui, gehakt
– 300 g verse spinazie
– 6 dl groentebouillon
– 1 middelgrote aardappel, geschild en in dunne plakken
– sap van halve citroen
– 2 dl halfvolle melk
– zout en peper
– 2 hardgekookte eieren, voor de garnering

Bereiding:
1. Verhit de boter of margarine in een zware pan. Fruit de ui op een matig vuur glazig. Voeg de spinazie toe en laat deze onder voortdurend roeren slinken.
2. Voeg de bouillon, aardappel, het citroensap en naar smaak zout en peper toe. Kook het mengsel, half afgedekt, 10-12 minuten op een matig vuur tot de aardappels gaar zijn.
3. Laat het mengsel licht afkoelen en pureer het met een staafmixer glad. Doe de puree in een schone pan. Voeg de melk toe en verwarm de soep zachtjes. Laat hem niet koken. Schep de soep in voorverwarmde borden.
4. (Naar (goed!) idee van Marc) Schil de eieren en snijd ze in vieren. Verdeel steeds 2 kwarten ei over de soep. Ziet er leuk uit en past qua smaak ook perfect bij de soep.

Gevulde aubergines, voor 4 personen:

Ingrediënten:
– 2 aubergines
– 5 el olijfolie
– 2 uien, fijngehakt
– 3 teentjes knoflook, fijngehakt
– 6 rijpe tomaten, fijngehakt
– 1 tl gemalen kaneel
– peper en zout
– flinke hand peterselie
– 5 dl tomatensap
– volle yoghurt

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Hol de helften: snijd het vruchtvlees er met een scherp mesje uit, maar laat een rand van ongeveer 1 cm zitten. Zo heb je vier uitgeholde aubergines. Hak het vruchtvlees fijn.
2. Verhit 4 el olie in een koekenpan en bak het fijngehakte vruchtvlees met de uien en de knoflook zacht en gaar. Voeg de tomaten en eventueel vrijgekomen sap toe en roer alles door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en voeg de kaneel toe. Laat het mengsel op het vuur staan tot het redelijk droog is en roer dan de peterselie erdoor.
3. Vul de auberginehelften met het mengsel en leg ze in een grote ovenschaal. Schep het tomatensap naast de aubergines – zo voorkomt u dat de aubergines uitdrogen tijdens het bakken. Sprenkel de resterende olie erover.
4. Zet de schaal 1 uur en 10 min. in de oven. Het vruchtvlees moet nu zacht aanvoelen en de vulling moet bovenop iets bruin zijn. Besprenkel de aubergines met een beetje van het tomatensap. Serveer er de volle yoghurt bij om er bovenop te scheppen.
Dit gerecht is lekker met gebakken aardappels in de schil met verse rozemarijn.

En dan nu, de Trifle!

trifle1jpg.jpg

Ingrediënten:
– 4 plakken roombotercake
– 3 el Madeira (of evt. zoete sherry)
– 250 g frambozen
– 4 eieren
– 2 el tafelsuiker
– 2 el bloem
– 5 dl melk
– halve tl vanille-essence
– 1,3 dl slagroom, stijfgeklopt (of slagroom uit een bus)
– 3 el geroosterd amandelschaafsel, voor de garnering
– frambozen en gehalveerde aardbeien, voor de garnering
– 3 blokjes pure chocolade, fijngehakt, voor de garnering

Bereiding:
1. Leg de plakken cake onder in een kom en besprenkel ze met de Madeira. Verdeel de frambozen erover en druk ze met de bolle kant van een lepel licht in de cake. Laat een paar frambozen heel.
2. Meng in een kom de eieren, suiker en bloem. Verhit de melk in een pan en schenk de warme melk bij het eimengsel. Roer goed en schek het geheel terug in een schone pan. Verwarm de vla op middelhoog vuur tot de vla kookt en zo dik is dat hij aan de bolle kant van een lepel blijft hangen. Roer de vanille-essence erdoor, dek de pan af met huishoudfolie en laat de vla afkoelen.
3. Schenk de afgekoelde vla over de frambozen en laat het dessert opstijven in de koelkast; het zal iets steviger worden. Schep de stijfgeklopte slagroom over de trifle en leef u uit bij het garneren: gebruik het amandelschaafsel, frambozen, aardbeien en chocolade. Zet de trifle in de koelkast tot u hem opdient.

trifle2.jpg

Gentse Stoverij

May 30, 2007

Met wat omleidingen hebben we hiermee hopelijk iets smakelijks gecreëerd. Ons huisgenootje heeft het vorige week al op en vond het best smaken; vanavond gaan wij het zelf proberen. In onderstaand recept wordt wel duidelijk waarom we wat aanpassingen hebben moeten doen. Het recept is – omgerekend van het originele recept – geschat op 3 á 4 personen:

Ingrediënten:
– 1 flesje donker Belgisch Bier (bijvoorbeeld Westmalle Dubbel trappist)
– 250 g schouderkarbonade
– 500 g riblappen
– 3 kleine uien
– 1 teen knoflook
– 1 smalle winterpeen
– 50 g boter
– 1 laurierblad
– 4 takjes tijm (of 4 tl gedroogde)
– 1 sneetje witbrood
– 1 tl scherpe mosterd
– 2 el rinse appelstroop

Bereiding:
1. Bier op kamertemperatuur laten komen. Stukjes bot uit karbonade snijden. Beide vleessoorten in blokjes snijden. Ui grof hakken. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Winterpeen schrappen, wassen en in plakjes snijden.
2. In braadpan of grote koekenpan boter smelten. Vleesblokjes al omscheppend rondom bruinbakken. Vlees uit pan op schaal scheppen. In achtergebleven bakvet uien fruiten. Winterpeen, knoflook en kruiden toevoegen en nog 2 minuten meebakken.
3. Vleesblokjes weer in pan leggen. Bier langs rand van pan bij vlees schenken en aan de kook brengen.
4. Brood besmeren met mosterd en appelstroop. Korstjes eraf snijden en brood in blokjes snijden. Broodblokjes door vlees scheppen. Deksel op pan leggen en vlees in ca. 2 uur gaarstoven, af en toe omscheppen. En dáár komt onze aanpassing. Het vlees was na 2 uur stoven nog bij lange na niet gaar als stoof. Het was nog taai en stug. We hebben het uiteindelijk zo’n 6 uur moeten stoven – met een aantal keer het toevoegen van water – voordat het een beetje smakelijk werd. Niet echt een milieuvriendelijk recept, dus. Voor serveren laurier en tijm verwijderen (dat laatste geldt natuurlijk niet als je de gedroogde variant hebt gebruikt) en gerecht op smaak brengen met peper en zout.

Wij gaan het vanavond dus proberen en koken er daarbij aardappels in de schil en verse worteltjes bij. Ik zal nog laten weten of het wel of niet geslaagd was!

In Belgische Sferen

May 11, 2007

Omdat we daar vast ook nog een keer naartoe gaan, maar vooral omdat het ons al een tijdje leuk leek om dit gerecht te maken. En wat bleek: Het was niet alleen leuk, maar het was ook nog eens lekker! Ik had al eens eerder waterzooi op, in een restaurant. Toen ik het bestelde, had ik géén idee wat het was. Het was toen een waterzooi met Fruits de Mer en ik vond het heel erg lekker. Nu dus ‘onze’ variant en we hoefden ons er tegenover het restaurant absoluut niet voor te schamen. Ik heb weer heerlijk gegeten! Hier het recept voor Gentse Waterzooi, voor 2 personen: (houd in de gaten dat we grote eters zijn (a))

Ingrediënten:
– 175 g krieltjes
– 2 stengels bleekselderij
– 1 kleine winterpeen
– 1 dunne prei
– 1 el citroensap
– 2 kippenbouillontabletten
– 2 kipfilets
– 200 ml creme fraiche
– half zakje verse selderij, fijngehakt

Bereiding:
1. Bleekselderij in stukken en vervolgens in flinterdunne reepjes snijden. Schil van de peen schrappen. Prei in de lengte halveren en schoonspoelen. Prei en peen in even grote stukjes als de bleekselderij snijden.
2. In pan 1 liter water met het citroensap aan de kook brengen. Bouillontabletten erboven verkruimelen. Kipfilet in drieën snijden. Vuur laagdraaien, creme fraiche door bouillon roeren en kip hierin ca. 5 minuten gaar pocheren. (= gaar maken door de bouillon nét niet te laten koken.)
3. Krieltjes en groentereepjes toevoegen en nog 3 min. zachtjes meekoken. Waterzooi op smaak brengen met peper. Na het opdienen van de waterzooi in diepe borden, bestrooien met selderij.

En om een lekkere maaltijd goed af te maken, hebben we kaneelroomijs na gegeten. Ha!

Kliekjes-dag

May 10, 2007

De krieltjes en tuinerwtjes moesten op dus heb ik vandaag maar omgedoopt tot kliekjes-dag. Alleen onze kleine roze vriendjes hoefde ik ervoor in huis te halen. De rest vond ik hier in kasten, potjes en de koelkast. De garnalen waren dan meteen ook wel het hoofdbestanddeel van deze Garnalen-maaltijdsalade maar dat is maar een klein detail. Het resultaat, voor 1 persoon:

Ingrediënten:
– 150 g krieltjes
– 150 g tuinerwten
– 1 tomaat
– 1 kleine ui
– 1 augurk
– 1,5 el slasaus
– 1 tl slakruiden
– 1 tl pittige Hollandse mosterd
– 75 g roze garnalen

Bereiding:
1. Krieltjes in 5 min. gaarkoken, laten uitlekken en iets laten afkoelen.
2. Tuinerwtjes 5 minuutjes gaarkoken, laten uitlekken en iets laten afkoelen.
3. Tomaten in plakjes snijden, ui pellen en snipperen, augurk fijn snijden.
4. Slasaus losroeren met slakruiden, versgemalen zout en peper, ui en augurk.
5. Aardappels, doperwten, grootste deel garnalen en dressing mengen.
6. Tomatenplakjes op je bord verdelen. Salade erop scheppen en met rest garnalen serveren. Lekker met vers afgebakken volkoren broodjes uit de oven.

Eet smakelijk!!

Home Alone

May 9, 2007

Echt apart zo, steeds in en voor je uppie koken. Maar mijn logje krijgt er wel wat meer mogelijkheden door. Vanavond heb ik in ieder geval weer lekker gekookt en gegeten. Ik heb Gegrilde knoflook-tijmkarbonade op tafel gezet! Hieronder kan je het recept lezen, voor één persoon dus:

Ingrediënten:
– 3 el olijfolie
– 150 g krieltjes
– halve tl tijm
– halve tl paprikapoeder
– 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden
– 1 ribkarbonade
– helft van een klein potje tuinboontjes, uitgelekt
– 5 cherrytomaatjes, gehalveerd

Bereiding:
1. Verhit in een wok 2 el olie en roerbak hierin de krieltjes 6-8 minuten. Meng 1 el olie met tijm, paprikapoeder, knoflook en zout en peper naar smaak. Bestrijk de karbonade dun met 1 tl olie.
2. Verhit een grillpan en gril hierin de karbonade in 12 minuten gaar, keer halverwege om. Roer de tuinbonen met de rest van de knoflook-kruidenolie door de krieltjes en roerbak ze 3-4 minuten. Voeg op het laatst de tomaatjes toe en verwarm het geheel nog 2 minuten, breng met zout en peper op smaak.

En ik heb er lekker godslasterend een dotje appelmoes bij gedaan; kan mij het schelen! 😉

‘Zit er iets tussen mijn tanden?’

May 7, 2007

Vanavond heb ik weer iets lekkers voor mezelf gekookt, namelijk: Spinazierijst met kipfilet. Ik vond het een leuk recept om te maken, maar ook een leuke manier om je groenten en vlees te eten. Wel een aanradertje! Onderstaand recept is voor één persoon:

Ingrediënten:
– 1 kipfilet
– 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden
– 1 ui, gesnipperd
– 1 kleine tl kaneel
– 1 kleine tl komijn (djinten)
– 2 kleine tl chilipoeder (als je niet zo van pittig houdt, kan je ook 1 tl nemen)
– 3 el olijfolie
– 75 g zilvervliesrijst
– 200 g verse spinazie
– 200 ml kippenbouillon (van tablet)

Bereiding:
1. Snijd de kipfilet in de lengte in en klap ‘m open. Meng de knoflook met de specerijen en maal dit fijn met een vijzel. (Als je geen vijzel tot je beschikking hebt, kan je de knoflook ook persen en gemalen komijn (djinten) gebruiken en met elkaar mengen.) Leng dit in een schaaltje aan met 1 el olijfolie en bestrijk de kipfilet hiermee aan de binnenkant en beide buitenkanten. Kruid de kipfilet met verse peper en laat die even zo liggen.
2. Verhit de rest van de olie in een braadpan en fruit de ui en rijst 4-5 minuten op zacht vuur, schep regelmatig om.
3. Schep de spinazie erdoor en voeg de bouillon toe. Laat de rijst afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar worden. Bak de kipfilet in een koekenpan of grillpan (ik heb dat laatste gedaan) zonder extra olie in 10 minuten mooi bruin en gaar. Serveer de kip met de spinazierijst.

Ik heb mijn buikje heerlijk rond gegeten en vooral het bereiden van de marinade met de vijzel vond ik érg leuk. Ik kan niet wachten tot ik er zelf één heb! (dit recept werd mede mogelijk gemaakt door de vrienden waarvan ik op het huis en hun katten pas :D)

Cooking for one

May 6, 2007

Ik heb onderstaand gerecht al twee keer in gezelschap gemaakt en gegeten, maar ik heb het nu eens voor mezelf alleen gemaakt. Het is een leuk, makkelijk en lekker recept (al moet je er misschien wel van houden; het is best apart) en ik had er wel weer eens zin in. Zie hieronder Rijst met kerriesaus en banaan, voor één persoon:

Ingrediënten:
– 75 g zilvervliesrijst
– 150 g doperwtjes extra fijn (uit pak a 450 g, diepvries)
– 1 kleine banaan
– 250 ml melk
– 1 zakje kerrieroomsaus (36 g, Knorr)
– 30 g pinda’s

Bereiding:
1. Rijst volgens gebruiksaanwijzing bereiden. In pan erwtjes 2-4 min zachtjes koken. Banaan pellen en in plakjes snijden.
2. Melk en mix voor kerrieroomsaus in pannetje doen. Al roerend met een garde aan de kook brengen. (Ik heb er, toen de saus gebonden was, een flinke theelepel Sambal Oelek door gedaan.) Banaan en pinda’s door saus roeren en verwarmen.
3. Rijst op je bord scheppen, kerriesaus erover gieten en erwtjes ernaast serveren. Eetze!

In Spaanse Sferen

May 4, 2007

Omdat we over niet zo lang onze reis naar Barcelona gaan bekrachtigen, heb ik gisteravond – geïnspireerd door de zin in de vakantie en het Spaanse gerecht Marmitako – de volgende stoofschotel gemaakt, voor twee personen:

Ingrediënten:
– olijfolie
– 2 grote uien, gesnipperd
– 3 teentjes knoflook
– 1 el pikante paprikapoeder
– 1/2 zakje verse peterselie (a 30 g), fijngehakt
– 1 blik tomatenblokjes (400 g)
– 400 g vastkokende aardappels, in blokjes
– 50 ml droge sherry
– 1 visbouillontablet, verkruimeld
– 2 tonijnsteaks
– 1 afgebakken meergranen stokbrood

Bereiding:
1. In braadpan olie verwarmen en ui 5 min. fruiten. Knoflook toevoegen en 2 min. meebakken. Paprikapoeder, peterselie en tomaat erdoor scheppen en nog 2-3 zachtjes bakken.
2. Aardappelblokjes door paprikamengsel scheppen. Sherry, bouillontablet en 250 ml water in pan schenken en aan de kook brengen. Vuur lager draaien en geheel onafgedekt 15 min. laten stoven, tot aardappel vrijwel gaar is. Af en toe omscheppen, pittig op smaak brengen met peper en zout.
3. Tonijn in blokjes snijden en in saus leggen. Deksel op pan leggen en gerecht nog 5 min. zachtjes stoven (niet meer laten koken), tot vis gaar is. Gebruik het afgebakken stokbrood om erbij te eten en in de saus te dippen. Enjoy your meal! (Ik moet nog even leren hoe je dat moet zeggen in het Spaans!)

Ondanks dat het er mooi en lekker uitzag, helaas geen foto dit keer omdat ik de komende 9 dagen nog van huis ben en geen camera in de buurt heb.

Samen doen!

May 2, 2007

Marc en ik hebben gisteravond onderstaand gerecht samen gemaakt. Marc heeft het moeilijke werk gedaan: De varkenshaas lekker mals en rosé krijgen. Hij is met vlag en wimpel geslaagd! Het was héél erg lekker! En kijk eens hoe mooi!

Varkenshaas met cranberry-appelsaus

varkenshaas.jpg


Ingrediënten:
– 1 ui
– 1 appel (wij hebben Granny Smith gebruikt)
– margarine
– 2 schaaltjes varkenshaas
– 1/2 pot cranberrycompote (350 g, Ocean Spray)
– zout en peper

Bereiding:
1. Ui pellen en snipperen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in stukjes snijden.
2. Varkenshaas met zout en peper bestrooien. In koekenpan margarine verhitten en varkenshaas in 8 min. rosé bakken. Varkenshaas uit pan nemen en in aluminiumfolie warm houden.
3. In bakvet ui 2 min. bakken. Appelstukjes en compote toevoegen en mee warmen. Met zout en peper op smaak brengen. De varkenshaas met de saus serveren.

Ik heb er gekookte aardappels in de schil en verse worteltjes bij gekookt. Eet smakelijk allemaal!

Sidekick van de Curry Meester

May 1, 2007

Gisteren heeft Marc zijn koninklijke lamscurry gemaakt en zo verrukkelijk ziet dat er nou uit:

lamscurry.jpg

We wisten al dat dit smullen zou zijn en toch heb ik er nog twee bijgerechten bij gemaakt om het nog wat completer te maken. We waren een beetje bang dat misschien niet iedereen van de pittigheid van de curry zou houden, en deze raita en chutney zouden dat eventueel wel kunnen blussen (net als de Papadum die te zien is op de foto (gewoon van Pataks) en Naan als je dat kunt krijgen; onze Appie had ‘m niet.) Hieronder de recepten:

raita_chutney.jpg

Raita: (voor bovenstaande hoeveelheid)
Ingrediënten:

– 1 komkommer
– 300 g Griekse yoghurt
– 2 teentjes knoflook
– 3 el fijngesneden munt (die had onze Appie ook niet, dus heb ik er 4 theelepels mint sauce in gedaan)
– 1 el fijngesneden koriander

Bereiding:
1. Snijd de komkommer in piepkleine stukjes (als je een rasp hebt, kan je die gebruiken.)
2. Meng de komkommer met de yoghurt, knoflook, munt en koriander en breng de raita op smaak met zout en peper.

Mango Chutney:
Ingrediënten:

– 2 mango’s
– 1,5 ui
– 1 Spaanse peper
– 75 g rozijnen
– 1 tl mosterdpoeder (ik heb er 1 flinke theelepel verse mosterd doorheen gedaan)
– 1 tl gemberpoeder
– zout
– 125 g bruine suiker
– 1 dl azijn

Bereiding:
1. Snijd de mango in kleine stukjes, hak de ui en snijd de Spaanse peper klein. Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
2. Verwarm de azijn en los er de bruine suiker in op. Voeg hier met de mango, ui, Spaanse peper en rozijnen wat zout, de mosterdpoeder en gemberpoeder aan toe. Roer alles goed door elkaar en kook het mengsel tot het gebonden is.
3. Giet de eenmaal afgekoelde chutney in goed schoongemaakte potjes en sluit die goed af.