Wikkelen

February 22, 2007

Zondagavond heb ik weer eens, zo blijkt als uitzondering, alleen in de keuken gestaan! Ik heb voor Marc en mijn moeder Wraps met vispaté gemaakt. Een recept te makkelijk en snel voor woorden en posten, maar het was erg lekker dus toch nog wel het noemen waard. Vind ik dan.

Voor 4 personen, maar wij kregen het met zijn 3-tjes op:

Ingrediënten:
– 1 komkommer
– 3 tomaten
– 4 wraptortillas
– 3 blikjes vispaté zalm met citroen (á 125 g, John West)
– 4 el dressing komkommer-bieslook (Remia)

Bereiding:
1. Komkommer en tomaat wassen en in plakken snijden.
2. Wrap volgens gebruiksaanwijzing verwarmen.
3. Wrap met vispaté besmeren en met groenten beleggen.
4. Wrap oprollen en met prikker vastzetten.
5 Dressing over lengte van wraps verdelen.

Ik heb er nog een simpele salade bij gemaakt met tomaat, komkommer, mais, ei en zonnebloempitten (die waren nog over en het bleek een lekkere combinatie), waar we nog wat van de dressing overheen hebben gedaan. Het was lekkur!

In Zeeuwse Stijl.

Ik zei toch dat het spannend zou worden! En niet alleen omdat ik niet eerder heb kunnen updaten. Zaterdagavond hebben Marc en ik de stoute schoenen aangetrokken (Zeeuwse nog wel!) en hebben we het aangedurfd om een pan vol Mosselen te maken! We hadden het allemaal nog nooit gekookt noch gegeten en we vonden het ‘t experiment wel waard. Dat bleek het ook te zijn. Hier het recept, voor 2 personen: (Al bleek het véél en hadden we nog wat over – zacht gezegd)

Romige mosselen met Venkel

Ingrediënten:
– 100 ml witte wijn (de rest kan je gebruiken om het culinair weg te spoelen ;-))
– 100 ml slagroom
– 2 kleine venkelknollen, in reepjes, groen apart
– 2 kg mosselen, schoongemaakt
– 2 bosuitjes, in ringetjes

Bereiding:
1. Breng in een grote (mossel)pan de wijn met de slagroom en peper en zout (wij hebben hier mosselkruiden gebruikt) aan de kook. Schep de venkel erdoor en kook de groente ca. 2 minuten.
2. Voeg de mosselen en de bosui toe. Leg het deksel op de pan en kook alles op hoog vuur in ca. 5 minuten gaar. Schud de pan een paar maal om.
3. Schep het venkelgroen door de mosselen. Lekker met bruin stokbrood.

Voor dat laatste hebben wij Fougasse de Boulogne gebruikt, met flink wat kruidenboter (a) Dit brood is verkrijgbaar bij de AH, bij de afbak-afdeling.
Ik vond het héél erg lekker, maar best overdadig en vaker dan één keer per jaar, zal ik het vast niet eten. Of in ieder geval, zelf maken.

Stovuh!

February 16, 2007

Woensdagavond heb ik samen met Marc – en zelfs met nog een beetje hulp van het 6-jarige prinsesje Keisha – een Visstoofpotje op tafel gezet. We hebben het oorspronkelijke recept een beetje aan gepast (gedurfd, he?!) omdat niet iedereen blij wordt van paprika. Waar er in het recept hieronder verschillende soorten paprika aan de orde komen, hebben wij beetgare broccoli en reepjes courgettes gebruikt. We hebben er ook een extra ui doorheen gedaan, gewoon voor de lekker. Hier het recept, voor 4 personen:

Ingrediënten:
– 250 g zilvervliesrijst
– 2 el olijfolie
– 1 ui, fijngesneden
– 1 pak koolvisfilet (400 g, diepvries)
– 1 gele paprika, in reepjes
– 1 groene paprika, in reepjes
– 1 rode paprika, in reepjes
– 1 blik tomatenblokjes (400 g) (bij die van ons zat ook basilicum, jammie!)
– 2 el zonnebloempitten (en dat is lékker, dus het mag ook meer zijn)
– 1/2 zakje verse peterselie (á 30 g), fijngesneden

Bereiding:
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de ui goedbruin. Voeg de bevroren koolvis toe en bak hem 1 minuut mee. Doe de reepjes paprika en de tomatenblokjes erbij.
2. Breng het stoofpotje zachtjes tegen de kook aan en laat het afgedekt op laag vuur 20 minuten zacht koken. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan 2-3 minuten. aat ze even afkoelen en roer ze door de rijst. Verdeel de rijst over vier borden en schep het visstoofpotje erbij. Bestrooi het gerecht met peterselie en serveer direct.

We hebben het gedrieën (vergezeld door mijn moeder) opgepeuzeld met een rood Spaans wijntje erbij. Het was heel gezellig en lekker! Al kan ik natuurlijk niet voor anderen spreken (a) Tot het volgende kookavontuur! (en dat wordt spannend, dat weet ik nu al ;-))

Koken voor 2!

February 12, 2007

Vrijdagavond heb ik bij Pepijn een simpel doch smakelijk gerecht op tafel gezet: Een Kruidige wortelstamppot met vis. Hieronder het recept, voor 4 personen:

Ingrediënten:
– 1 kg kruimige aardappel
– 800 gr winterpeen
– 6 el margarine
– 1 pak crispino’s (300 g, Iglo)
– 125 ml melk
– 1 doosje aardappelkruiden (diepvries, 50 g, Darégal)

Bereiding:
1. Aardappels schillen, in stukken snijden en in 20 min. gaar koken.
2. Wortels schillen en in plakjes snijden. In pan 2 el margarine verhitten n wortels afgedekt in 15 min. gaar stoven. Op smaak brengen met zout en peper.
3. In koekenpan 3 el van margarine verhitten en crispino’s aan beide zijden 4 min. bakken.
4. Aardappels afgietn. Melk in magnetron verhitten. Aardappels en wortels tot stamppot stampen. Aardappelkruiden (2 el achterhouden) en rest van margarine door stamppot roeren. Met rest van aardappelkruiden garneren en met vis serveren.

Heel simpel, maar wel lekker. En ik had erna steeds het idee dat ik van de fritessaus van McDonalds had gegeten, omdat de kruidenmix daar heel erg naar smaakte 😉

Gisteravond heb ik samen met Marc een Lauwwarme Aardappelsalade met Gerookte Zalm, tuinerwtjes, augurk en rucola gemaakt met een dressing van Griekse Yoghurt, mayonaise, citroensap en olijfolie. Ik heb het recept alleen niet bij de hand, maar als je nieuwsgierig bent: Hij staat in de nieuwe Allerhande. Die moet ik gauw maar eens even scoren! Het was heel erg lekker, alleen had ik de ingrediënten van de dressing niet goed omgerekend naar 2 personen en was het dus een beetje romig. Maar dat deed niets negatiefs met de smaak, vond ik.

Bewijs van een echte AH-groupie

February 6, 2007

De afgelopen dagen heb ik dankzij de Appie wat leuke gerechten op tafel gezet. En om anderen ook de kans te geven het één en ander te proberen, ben ik van plan vanaf nu niet alleen op te schrijven wat ik heb gekookt, maar ook hoe je het kan maken. Afgekeken van Judith’s Kookfratsen, de log waar ik vast zelf nog wel eens wat receptjes van ga pikken 😉

Zondagavond heb ik bij Marc Tonijnsteak met Mangoboontjes gemaakt. Volgens het originele recept horen er Tandoori-kruiden bij, maar dat was uitverkocht :mad!: dus heb ik het maar vervangen door dille (ik dacht, altijd goed bij vis) en dat is niet tegengevallen, al zal het normaal vast héél anders hebben gesmaakt. Dit is het recept van zondag, voor 2 personen:

Ingrediënten:
250 g sperziebonen, schoongemaakt
– 1 rode ui, in partjes gesneden
– 2 eetlepels mangochutney (wij hadden een toko-achtige variant; als je niet van pittig houdt – gelukkig houden wij daar wel van 😉 – zou ik er voorzichtig mee zijn)
– 2 tonijnsteaks
– 1 theelepel tandoorikruiden (hier heb ik dus dille moeten kiezen)
– 1 eetlepel olie

Bereiden:
1. Kook de boontjes en de ui in kokend water met zout in ca. 5 minuten beetgaar. Giet de groente af en schep ze in een kom. Meng de mangochutney en naar smaak zout en peper door de groente.
2. Bestrooi de tonijnsteaks met zout en de tandoorikruiden. Verhit de olie in een koekenpan en bak de tonijnsteaks op hoog vuur aan elke kant 1-2 minuten.
3. Verdeel de mangoboontjes over twee borden en leg de tonijnsteaks erop. Lekker met en partje limoen, naanbrood en verse koriander. (Van die laatste tip hebben we dankbaar gebruik gemaakt.)

Gisteravond ook weer lekker gesmuld, al zeg ik het zelf (a) Ik heb een Aardappel-ansjovisschotel gemaakt. Hier de know-how, voor 4 personen:

Ingrediënten:
– 2 blikjes ansjovisfilet (á 46 g)
– 3 uien
– 1 pak aardappelschijfjes (700g, AH)
– 1 flesje kookroom (250 ml, AH)
– 2 eieren
– 3 tl Kruidengemak Knoflook (tube á 75 g, AH Excellent)
– 1/2 potje bieslook (diepvries, á 50g, Daregal) (maar wij hebben verse bieslook gebruikt (a))
– 500 g broccoli
– 1 tomaat (al namen wij er lekker twee, puh!)

Bereiden:
1. Oven op 200 graden voorverwarmen. Uien pellen en in ringen snijden. Ansjovis laten uitlekken en in stukjes snijden. Aardappels en ui in ovenschaal leggen. Ansjovis-stukjes erover verdelen.
2. Kookroom met eieren en knoflook loskloppen. Bieslook, zout en peper erdoor scheppen. Room over aardappels schenken.
3. Schotel in midden van oven in 20 min. gaar en goudbruin laten worden.
4. Broccoli schoonmaken en in stukjes snijden. Broccoli in ca. 8 min. beetgaar koken. Tomaat schoonmaken en in blokjes snijden.
5. Broccoli afgieten en tomaat-blokjes erdoor scheppen. Aardappel-ansjovisschotel met broccoli serveren.

Et voila!

Opdat wij allen geïnspireerd worden

January 23, 2007

Met heel veel dank aan Judith! Ik heb dit recept voor vanavond van haar gepikt en zowel mijn moeder als ik vonden het heel erg lekker! Het is ook allemaal goed gelukt en daar ben ik heel blij mee, want wat voor een blunder zou dat zijn….
Bij de groentetip die onder bij het recept werd gegeven heb ik de Peultjes vervangen door Verse Sperzieboontjes omdat we gisteren al hadden genoten van Worteltjes & Peultjes en dan is iets anders wel even lekker. De boontjes heb ik even kort gekookt en toegevoegd op het moment dat ik ook de Champignons bij de kerrieroe heb gedaan. En ik heb ook naar eigen inzicht en smaak wat Verse Peper toegevoegd. Smikkel de smikkel!

Our Mexican Meal

January 21, 2007

Vrijdagavond heb ik gezellig samen met Diana en Pepijn gekookt! In het leuke keukentje van laatstgenoemde hebben we Taco’s met Tonijnsalade gemaakt, een receptje van de AH. Uit mijn hoofd waren de ingrediënten bij dit recept: Natuurlijk de Taco’s uit de oven, voor in de salade de Tonijn, Anjovis, Sperziebonen, ei, zwarte olijvenplakjes, ui voor de liefhebber en voor de dressing mayonaise en azijn, zout en peper. Ik had nog nooit eerder Taco’s gegeten, maar ik vond het erg lekker en geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar en dat gold ook voor het leuke gezelschap! En om het helemaal af te maken dronken we er Corona bij! (h) Cheers!

Imitatie

January 17, 2007

Vanavond heb ik…
*tromgeroffel*
…Pannenkoeken gebakken!

Ik heb twee versies gemaakt: met ham, kaas en ananas en met appel.
Op tafel hadden we een uitgebreide keuze aan lekkere versiersels: Bruine basterdsuiker, Witte kristalsuiker, poedersuiker, stroop en appelstroop.
Er waren er een paar mislukt, maar dat hoort erbij (gewoon nog lekker vaak oefenen) en het deed niets af aan de smaak, het was héérlijk!

Oké, ze waren niet van Bernard en ook niet te vergelijken…. 🙁

Een beetje van mezelf, en een beetje van Naat

January 10, 2007

Geïnspireerd door Nathalie! Alleen was de Chorizo uitverkocht (of all things!) dus heb ik een stuk Knoflook Salami gekocht. Het is dus geworden: Boerenkool-soep met stukjes gebakken Knoflook Salami. Als je wil weten wat er verder allemaal door de soep ging, kan je lekker makkelijk even kijken bij twee postjes terug. Vervang alleen de spinazie dus door boerenkool. Ik heb er verder Woudlopertjes (meergranen broodjes) vers uit de oven bij geserveerd met lekker Paturain erop. Het was lekkuuuuuur!

In wijn gestoofde kip met spruitjes

January 3, 2007

I know, I know, wéér spruitjes! Los van dat ik spruitjes gewoon heel lekker vind, had mijn moeder zaterdag verse Rozemarijn meegenomen en daar wilde ik iets mee. Ik even zoeken op internet en voila: dit recept. Het was best een uitdagende onderneming, want ik moest in drie pannen tegelijk bezig zijn, overal opletten en alles in de gaten houden, maar het is gelukt! We vonden het allebei weer heel lekker. Mijn moeder zei: “Het lijkt net of ik eens in de zoveel keer in een restaurant eet.” Wat heb ik dan met de rozemarijn gedaan? Bij dit receptje hoorden ook Aardappelpartjes in de schil met Verse Rozemarijn. In het stoofpotje van de Kip zaten naast Spruitjes ook Rode Ui, Kastanje Champignons, Vleesfond (daar had ik ook nog nooit mee gekookt) en de Rode Wijn.